Gå til sidens hovedinnhold

Katter tatt av gaupe

Artikkelen er over 11 år gammel

Fem katter er drept i nærheten av husveggene i Lebesby-området. Trolig er det gaupe som har vært på ferde.

(Finnmarken)

I løpet av tre uker har gaupe tatt livet av fem huskatter på en strekning mellom Friarfjord og Lebesby. For ei uke siden, sist søndag, fant Britt Myhre hannkatten sin, Martin, drept i hagen. Da hadde han vært savnet siden fredag.

– På den ene siden så han helt fin ut, men da vi snudde han så vi at han var bitt i halsen, og var blodig og fæl, forteller en bedrøvet Myhre.

Nå er det tre katter som er savnet, og man frykter at de har lidd samme skjebne.

– Vi er rett og slett fortvilt, sier Myhre om problemet i bygda.

Dreper i mørket

Det er ingen som har sett gaupa, siden den jakter på kvelden og natten når det er mørkt. Innbyggerne er ikke i tvil om hvem som står bak kattedrapene.

– Vi ser det på bitemerkene og måten kattene er drept på, forklarer Myhre.

I Lebesby-området har det blitt observert gaupe flere ganger, i vinter var det observert to ulike gaupespor, som viste at det var en liten og større gaupe i området.

I 1994 hadde Myhre selv gaupe i vedsjåen, og forteller at det er ikke så uvanlig for innbyggerne i kommunen å se gaupe. Av det beboerne vet kan det være stor sannsynlighet at det er en gaupestamme i området.

Den første katten ble drept for rundt tre uker siden, og deretter er det gått slag i slag. Gaupa kommer i nattens mørke og lusker ved husveggen. Myhre forteller at kattene som er tatt, holdt seg som oftest i nærheten av husene.

Kattene er ikke blitt spist, kun drept.

– De spiser ikke kattene. De er lystmordere, de dreper katten og går sin vei. De dreper for å drepe, forklarer lebesbyværingen.

Tiltak

Myhre synes det er skummelt at gaupa går så nær husveggene.

– Jeg synes nesten at man må søke om fellingstillatelse, når rovdyr begynner å gå så nært husveggene. Det er uhyggelig. Vi vet ikke hva vi skal gjøre, sukker Myhre.

Statens naturoppsyn (SNO) forteller at gaupene ofte tar strupebitt, noe som har skjedd med kattene i Lebesby.

– At gaupe tar huskatter er helt normalt. Siden så mange katter er tatt, er det ikke usannsynlig at det er gaupe, sier Bjørn-Hugo Kristoffersen, rådgiver SNO Tana.

Han viser til at det jevnt og trutt er observert gaupe i det aktuelle området, og tror antakelsen til katteeierne er riktig.

Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Finnmark forteller at man ikke kan få fellingstillatelse på gaupa i Lebesby, siden det er katter som er blitt tatt.

– Nærgående gaupe er ikke farlig for mennesker, sier seksjonsleder Geir Østereng, og viser til at de som ofte tar skade er rein og sau.