(Finnmarken)

Det siste døgnet er det satt flere varmerekorder for mai i Troms og Finnmark.

Det viser tall fra eklima hos Meteorologisk institutt, skriver Adresseavisen.

Dividalen i Målselv har satt ny fylkesrekord med 0,7 grader til 26,9 grader. Her var den gamle rekorden fra Bardufoss 29. mai 1984.

UT OG BADE? Her er de beste strendene: Her er Tromsø-strendene

Oppsiktsvekkende

Det er også første gang i historien at man har seks dager i mai med temperaturer over 20 grader i Troms, skriver Nordlys. Også i Finnmark nærmer man seg flere steder rekord for antall dager over 20 grader.

Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Ola Mellem, bekrefter at det gode været er både sjelden vare og høyst oppsiktsvekkende.

- Gjennomsnittlig går det fem år mellom hver gang vi registrerer en makstemperatur i mai på over 20 grader, opplyser han.

- Men her er det ingen automatikk og vi kan få sånn vær neste år også, og så kan det plutselig gå ti år til neste gang, forklarer Mellem.

I tillegg til varmerekorden har vi fått en ny rekord over antall soltimer i mai.

- Holder til en hel sommer

- Vi hadde ikke hatt så mye å klage på om vi hadde fordelt den siste ukas vær på hele sommeren, hevder Mellem.

- Men vi får håpe at ikke godværsdagene blir brukt opp, legger han til.

I helga ser det ut som om det blir varmere i Nord-Norge enn på Las Palmas, og også neste uke tegner mot godvær.

- Temperaturene vil gå litt ned, men det blir fortsatt fint vær. Riktignok litt mer varierende og med uttrykk for lokale regnbyger i indre strøk, forteller Mellem.

Også i Finnmark og Nordland er det satt nye mairekorder.

Nyrud i Sør-Varanger nådde 27,6 grader torsdag, mens Seljelia i Vefsn satte ny fylkesrekord for Nordland med 27,3 grader dagen i forveien. Den gamle rekorden var på 27,2 grader i Saltdal 30. mai 2002.