- Kampen om DPS ikke over

Jonas Nymo (Høyre), Torkjell Johnsen (Ap) og Torvald Aspenes (FrP) sier det er en tverrpolitisk kamp i Porsanger for å bevare Distriktspsykiatriks senter i Lakselv

Jonas Nymo (Høyre), Torkjell Johnsen (Ap) og Torvald Aspenes (FrP) sier det er en tverrpolitisk kamp i Porsanger for å bevare Distriktspsykiatriks senter i Lakselv Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Det politiske Porsanger lover at kampen for Distriktspsykiatrisk senter i Midt-Finnmark (DPS) ikke er over, selv om Finnmarkssykehuset har vedtatt nedleggelse i Lakselv og flytting til Karasjok.

DEL

(Finnmark Dagblad) – Samtlige lokalpartiledere er enig om å fortsette kampen, sier Jonas Sørum Nymo i Porsanger Høyre til Finnmark Dagblad. Han har med seg lokal leder for Porsanger Arbeiderparti, Torkjell Johnsen og leder for Porsanger FrP, Torvald Aspenes.

– Senterpartiet og SV er også med, men der hadde ikke partilederne mulighet til å stikke fra jobb, for å komme til avisen i dag, sier Nymo.

Kjemper til lyset slukkes

– Men mandag er de også til stede, når det politiske arbeidet starter for å reversere beslutningen fra styret i Finnmarkssykehuset. Da skal vi sammen med fagpersoner gå gjennom vedtaket, og legge en strategi for hvordan vi skal få snudd denne saken, sier Nymo.

– For som ordfører Knut Roger Hanssen sa til Finnmark Dagblad i går, kampen er ikke over før lyset eventuelt slukkes på DPS i 2016.

– Og nå synes vi det er greit før helga å få ut til folk i Porsanger, som sikkert føler en viss fortvilelse og uvisshet, at vi gir oss ikke! De over 400 som gikk i fakkeltog for DPS onsdag kveld, skal vite at vi jobber videre.

Tungt skyts

– Både ansatte og brukere av DPS, skal vite at verken vi politikere eller kommunens administrasjon akter å legge denne saken død, sier Torvald Aspenes.

I tillegg til politikere, skal fagpersoner være med i gruppa som starter arbeidet mandag.

– Verneombud Kjell Birkely Andersen ved DPs og assisterende rådmann Helge Nicolaisen i Porsanger er bare to fagpersoner som har rullet fram tungt skyts i debatten, mener Jonas Nymo.

– Vi mener blant annet at det er gjort brudd på samhandlingsreformen i denne saken.

Tas opp på årsmøte

– Vi har tunge argumenter, som er klart en styrke for DPS i Lakselv. Disse argumentene kom ikke fram i styrebehandlingen torsdag. Jeg var selv til stede. Og det jeg var vitne til, var en selsom opplevelse. Hele omorganiseringen er en real skivebom, mener Torkjell Johnsen.

Han er skuffet over at vedtaket ble enstemmig.

– Jeg legger ikke skjul på at vi Porsanger Arbeiderparti er skuffet over vår partikamerat og styreleder i helseforetaket, Ulf Syversen, selv om han ikke sitter der som AP-mann. Og jeg vet at Porsanger Høyre er skuffet over Ivan Olsen, sier Torkjell Johnsen.

Han sier at i kampen videre vil man bygge på sine nettverk, også gjennom politikken.

– Jeg vil ta opp saken på årsmøtet i Finnmark Arbeiderparti, fastslår Torkjell Johnsen.

Faglig kamp

Johnsen fastslår at også kampen videre vil bli ført med faglige argumenter ,

–Vi har hele tiden gjort det, med totalt redelig faglige argumenter, og ikke argumentert med arbeidsplasser. Og vi har ikke drevet med trusler. Men jeg blir bare trist, når jeg i all saksutredning ser en total negativ fokusering av alt som har med Lakselv å gjøre, fra A til Å. Jeg synes også at det er kritikkverdig at fungerende klinikkleder Gunn Hætta fra SANKS fikk komme med reine partsinnlegg for Karasjok, midt under styrebehandlingen, sier Torkjell Johnsen.

Nærmest «kundene»

Han synes videre det er kritikkverdig at det aldri ble nevnt at tilbudet i Lakselv faktisk er nærmest der folk bor, i Nordkyn, i Porsanger og Karasjok.

– Og jeg har mine tvil om kystens folk vil dra til Karasjok. At Finnmarksklinikken har et belegg på mellom 27–32 prosent, viser at ikke alle vil til Karasjok, mener Johnsen.

Han sier Porsanger har et fortrinn, som en kommune tuftet på tre kulturer; norsk, samisk og kvensk.

– Vi har erfaring med å ta vare på folk med alle etnisiteter. Vi er ikke bare opptatt av det samiske, sier Johnsen.

Artikkeltags