«Jeg skulle vært med»

Jentene fra Alta satt i bussen vi ser i bakgrunnen. Tre UNN-ansatte fra Narvik, som satt i minibussen, omkom. Foto: Stein Wilhelmen, Nordlys

Jentene fra Alta satt i bussen vi ser i bakgrunnen. Tre UNN-ansatte fra Narvik, som satt i minibussen, omkom. Foto: Stein Wilhelmen, Nordlys

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Treneren til ni av de unge håndballjentene til Alta IF, som var i ulykkesbussen, satt hjemme i Alta. I dag deltar jentene i turneringen i Tromsø.

DEL

- Nå skulle jeg ønske at jeg var med. At de slapp å være alene i den bussen, sier trener Lillian Nora til Finnmark Dagblad.

Les mer i vår papir- eller E-avis lørdag.

Egentlig skulle hun vært med på turen til Tromsø. I stedet tok lagets andretrener på seg oppgaven, men den treneren fulgte etter i en annen buss. I mens hadde ledere fra Bossekop UL ansvaret for alle ungdommene som var med i ulykkesbussen.

Snakket med en jente

Flere foreldre og andre pårørende satt hjemme i Alta og var bekymret da nyheten om dødsulykken ble kjent, og både de og treneren vil nå ha jentene sine hjem raskest mulig. Men lagledelsen og spillerne har lørdag valgt å bli i Tromsø, og delta i turneringen de kom for.

Ei av håndballmammaene, Christel Eriksen, fulgte etter følget i egen bil sammen med sine to døtre og en annen lagvenninne. Hun fikk tatt en kort prat med en av jentene som satt i ulykkesbussen, før de ble fraktet til sykehuset, fortalte hun FD i går kveld.

I regi av Tromsø kommune er det også opprettet en hjelpesentral på Scandic Hotell i Tromsø for de som opplevde ulykken. Også UNN, som mistet egne ansatte i ulykken, hadde stor pågang av pårørende.

Til Dagbladet sier trener for Bossekops Ungdomslag, Rune Berg, som hadde datteren og hele laget på bussen at det begynner å gå opp for han hvor ille dette kunne ha gått. Lørdag valgte de å delta i håndballturneringen de reiste til Tromsø for.

En valgte reise hjem

- Jentene hadde veldig lyst selv til å spille. Det er en som har valgt å reise hjem, mens en ligger på sykehus med lettere skader, sier trener Rune Berg til Dagbladet.

Første kamp ble vunnet 7-5 av jentene, som i går var vitne til trafikkdøden for andre gang på et år. For på vei hjem fra turneringen i fjor, kjørte laget rett bak en dødskrasj.

Mads Gilbert, klinikkoverlege ved akuttmedisinsk klinikk på UNN, satt i kriseledelsen i går kveld. Ifølge Dagbladet blir han glad når han får høre at jentene fikk spille håndball i dag.

- Det er det beste, at de lever videre som normalt, sier han til avisen.

Havarikommisjonen på vei

Tre ansatte i Havarikommisjonen var lørdag morgen klokken åtte på vei til Tromsø for å se på hva som kan ha skjedd i Lavangsdalen fredag kveld, melder NRK.

– Det er ekstraordinært at vi sender folk på dagen, sier direktør Grete Myhre i Statens havarikommisjon for luftfart. Kommisjonens utsendte skal utelukkende se nærmere på hva som kan ha skjedd da ulykken inntraff.

Hun har selv bodd i Tromsø, og da hun hørte at det var denne strekningen, så tenkte hun med én gang at Lavangsdalen er en farlig veistrektning.

Kommisjonen skal bruke helga på å dokumentere hva som kan ha skjedd. Deretter skal informasjonen analyseres for å finne ut hvilke tiltak som kan bli tatt framover på veistrekningen.

Under en pressekonferanse på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø lørdag tok den profilerte Tromsø-legen Mads Gilbert også et knallhardt oppgjør med norske veimyndigheter, og ga klart uttrykk for at strekningen i Lavangsdalen burde vært sikret bedre. Siden 2000 har 21 mennesker mistet livet.

- Denne massakren kan ikke fortsette, mener Gilbert.

Artikkeltags