(Finnmarken)

Mathisen, som er valgt inn på Sametinget som første vararepresentant for Arbeiderpartiet i valgkrets 7, har skapt mediestorm etter å ha skrevet på sin Facebook-side at jødeutryddelsen under andre verdenskrig er løgn.

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen er den som har gått lengst i å fordømme Mathisens ytringer. Overfor NTB kalte han lørdag uttalelsene for «naziinspirert visvas».

– Sannheten

Når Nordlys får tak i Anders Mathisen lørdag ettermiddag, langer han ut mot partisekretæren.

– Så det er naziinspirert visvas å si sannheten? Det er godt jobbet å komme med en sånn uttalelse. For å si det sånn, tror jeg Raymond Johansen er mye nærmere en nazist enn meg, sier Mathisen, som er fra Nesseby i Finnmark.

– Jeg ønsker at alle som bor her skal ha et godt liv, hvor vi snakker sant og ikke fører folk bak lyset. Det er en ukultur i partiet at man blir ekskludert når man tør å si sannheten. Dette viser bare Raymond Johansens sanne ansikt, sier Mathisen.

– Hjernevasket

Nesseby-mannen sier at han har lest gjennom mange dokumenter og sjekket faktaopplysninger om andre verdenskrigs konsentrasjonsleirer grundig. Og at hans konklusjon er at det er usant at seks millioner jøder ble drept av Nazi-Tyskland.

– Vi har blitt hjernevasket, blant annet av filmer som Schindlers liste, til å tro at jødeutryddelsen har skjedd, hevder Mathisen.

På Facebook skrev han i forrige uke at han mener at 260.000 jøder døde i konsentrasjonsleirene. Han hevdet videre at Røde Kors i sine undersøkelser av leirene kom frem til at jødene hadde hatt det langt bedre enn sivile tyskere.

– Verdens mest berømte holocaustforsker, Raul Hilberg, jobbet hele livet sitt for å fortelle at jødeutryddelsen skjedde. Men da han under rettssaken mot Ernst Zundel i Canada i 1985 ble spurt om han kunne bevise dette, innrømte han at det ikke gikk an. De som undersøker gasskamrene finner for eksempel ikke spor av at det er brukt gass, sier sametingspolitikeren.

Han avviser også historiene til jøder som overlevde konsentrasjonsleirene.

– Jeg har lest en bok om uttalelsene til de som har vært der, og de historiene de kommer med, er rett og slett ikke sanne. De overdriver, sier Mathisen, før han går tom for strøm på mobiltelefonen.

Ferdig i Arbeiderpartiet

Etter å ha blitt konfrontert med Mathisens siste uttalelser, har partisekretær Raymond Johansen kun følgende kommentar:

– Dette er bare trist.

Assisterende partisekretær Odd Erik Stende sa lørdag at sametingspolitikeren nå er ferdig i Arbeiderpartiet, og må møte som uavhengig representant hvis han kalles inn til Sametinget igjen.

– Kontingenten hans var gyldig frem til høsten 2010, men siden har ikke Mathisen fornyet sitt medlemskap i Arbeiderpartiet. Påstandene Mathisen har kommet med er for øvrig uhyrlige, usanne og uforenlige med medlemskap i Arbeiderpartiet. Vi kommer derfor ikke til å akseptere at Mathisen melder seg inn i partiet på nytt, sa Stende til Nordlys.