Ja til samisk skolekrets

Otto Erik Aas. Foto: Robin Mortensen

Otto Erik Aas. Foto: Robin Mortensen

Artikkelen er over 8 år gammel

Samiske elever i Alta får all undervisning på samisk.

DEL

Til høsten blir det en egen samisk skolekrets i Alta kommune. Det vedtok hovedutvalget for barn og unge mandag. Tilbudet opprettes ved Komsa skole, og i fremtiden kan nedlagte Transfarelv skole bli en egen samisk skole i Alta.

– Dette må være en gledens dag for det samiske miljøet i Alta, og jeg håper at de vil kunne si seg fornøyd med det tilbudet vi gir, sier hovedutvalgsleder Otto Erik Aas til Altaposten.

Foreldre i Alta har i lang tid jobbet for en egen samisk skolekrets. Ifølge opplæringsloven må et slikt tilbud opprettes når minst ti elever krever det.

Tidligere har hovedutvalget nektet å opprette en egen samisk skolekrets. Da mente politikerne det kun var ni reelle søkere til tilbudet.

Kostbart tilbud

Tirsdag skal hovedutvalgsleder Otto Erik Aas i møte med Sametinget for å diskutere tilgangen på samiske lærere. Det er nemlig et problem å få tak i nok kompetente lærere.

Medaljen av baksiden for kommunen er at en egen samisk skolekrets koster dyrt. Ifølge tall fra oppvekstsjef Per Hindenes må årets budsjett økes med nesten 600.000 kroner for å kunne sette i gang fra høsten.

For 2010 er det anslått en økning på 1,9 millioner kroner, for 2011 3,3 millioner og for 2012 hele 4,7 millioner. Tallene er imidlertid høyst usikre, og vil avhenge av interessen for tilbudet.

Artikkeltags