Gå til sidens hovedinnhold

Tre metoder som fjerner veps

Artikkelen er over 3 år gammel

Det finnes midler som tar knekken på veps når den forstyrrer rundt middagsbordet.

Når de svarte og gule hissigproppene svirrer rundt middagsbordet ute, kan stemmingen fort bli utrivelig. Heldigvis finnes det smarte løsninger når du vil bli kvitt de ubudne gjestene.

− Vil du ta enkeltveps som svirrer rundt, er en insektsspray på aerosol det beste alternativet. Sprayene kan også brukes direkte på bolet. Det beste er å gjøre dette om kvelden, etter at vepsen har trukket inn for dagen. Spray inn i åpningen og dynk bolet godt. Et jordvepsebol behandles på samme måte, sier Inger Løvaas hos Krefting til ifi.no.

Det finnes også vepsebolskum som gir bedre sikkerhetsmargin.

− Noe skum kan nå bolet på opptil tre meters avstand. Det skumlegger bolet, og vepsen dør samtidig som lukten av skummet vil holde andre veps borte fra å komme tilbake, forteller hun.

Vepsen bygger bolene sine både under og over bakken. Det er vanlig at de bygger i tilknytning til hus og uthus. Fritthengende bol kan bli på størrelse med en fotball hvis de får henge i fred.

Saken fortsetter under bildet.

 

− Skal man fjerne et bol, er det enklest å gjøre det mens det enda er lite og antallet individer i bolet er lavt. Uansett er det lurt å ta sine forholdsregler når man skal bekjempe veps. Heldekkende klær, hansker og briller er effektivt for å beskytte seg, mener Løvaas.

Men selv om vepsen stort sett oppleves som en pest og en plage, har den en viktig rolle. Vepsen lever i stor grad av små insekter, og er med på å holde bestanden av mygg og fluer nede.

I tillegg fungerer de som pollinatorer. Bestanden når sitt maksimum på sensommeren, og i løpet av høsten dør de ut etter at hannene og de nye dronningene er klekket. Så problemet blir uansett løst når det igjen blir høst og kaldere dager. (ANB)

 

Kommentarer til denne saken