Gå til sidens hovedinnhold

Hjortedyr får skylda for at flåttsykdommen sprer seg, men også klimaet har noe å si

Artikkelen er over 5 år gammel

Hjortedyr har fått mye av skylden for at flåttsykdommen borreliose har spredd seg, men varmere klima har vel så mye å si, ifølge ny forskning.

De siste 20 årene har sykdommen spredt seg og fått mye oppmerksomhet. Nå viser imidlertid ny forskning at større hjortedyrbestander ikke kan forklare økningen alene. Andre faktorer som varmere klima og mindre slått og beite i landbruket, er trolig vel så viktige årsaker.

– Flåtten trenger om lag 5 grader for å være aktiv, og med en tidligere vår blir flåttsesongen lengre. De siste tiårene har våren kommet to-tre uker tidligere enn før, sier Atle Mysterud, professor ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo, til Nynorsk pressekontor.

Forskningen er en del av prosjektet TickDeer og ble nylig publisert i fagtidsskriftet Nature Communications.

Mysterud sier det ikke er nok å redusere tallet på hjortedyr for å hindre økning i antall sykdomstilfeller, selv om forvaltning av bestanden kan ha innvirkning på tilfeller av borreliose. Flåtten er ikke avhengig av hjort for å utvikle seg, men hunnflåtten trenger blod fra et dyr på over 1 kilo for å reprodusere. (©NTB)

Kommentarer til denne saken