Har du sett et sølvgrått, avlangt kryp pile vekk når du slår på lyset på badet? Da bør du kanskje gjøre noen grep.

De trenger fuktighet for å trives. Og de dukker ofte opp om natten – da jakter de på mat. Disse småkrypene som er rundt én centimeter, kan være tegn på at boligen din har en fuktskade.

– De gjør vanligvis ingen skade på boligen, og et par stykker iblant er egentlig ikke mye å bry seg om. Men dukker de opp ofte, kan det være tegn på at du har fuktproblemer i boligen. Sølvkre lever godt på muggsoppen som oppstår ved en fuktskade, sier Erik Thomas Gjølme, skadedyrtekniker i Anticimex til oppdragsfinansierte Newswire.

Bad og kjeller

Småkrypene stortrives på steder med høy luftfuktighet. Derfor observeres de ofte på badet, på kjøkkenet eller i kjelleren. Typiske sjekksteder er sluk på badet og benkeskap med vannrør. Du kan også se etter sprekker i fliser.

– Vi får mange henvendelser om sølvkre. Krypene oppleves gjerne som ekle, men kan også fungere som et varsel om at noe er galt. På samme måte kan mange edderkopper innendørs være tegn på at boligen har et fuktproblem, sier Gjølme.

Årsaker

Ofte er løsningen å bedre ventilasjonen i boligen. For dårlig ventilasjon og avtrekk gir høy luftfuktighet lenge etter en dusj. Eventuelle fuktskader må utbedres.

– Det er liten vits i å gå løs på sølvkreene med gift eller insektspray, hvis du ikke gjør noe med årsaken. Da kommer de sannsynligvis fort tilbake, sier skadedyreksperten.

Dårlig drenering være årsak til at fuktighet trenger inn i kjelleren. Det kan også være så enkelt som at treplanker eller papp ligger lagret rett på betonggulvet og blir fuktige, opplyser han.

– Det er lurt å eliminere de billigste årsakene først. Har sluket på badet rester av såpe, hår og hud, kan du begynne med å rense sluket godt med en gammel oppvaskbørste, sier Gjølme.

En skikkelig runde med støvsugeren er også å anbefale. Sølvkre spiser brødsmuler, mel, døde insekter og papir. Men de lever også av stivelse, tapetklister, bygningspapp, papir og muggsopp.

Kan legge opp mot 100 egg

Sølvkre formerer seg ikke like hurtig som mange andre kryp. I vanlig romtemperatur tar det cirka seks måneder for dem å bli voksne. Men hunnen kan legge opp mot 100 egg.

Hvis årsaken ikke er fuktskade, kan for eksempel stadige vannansamlinger på baderomsgulvet gi gode levekår.

– Baderomsgulvet bør tørkes opp etter en dusj, sier Gjølme.

Uttørkingen bør foregå over en lengre periode slik at man er sikker på at man blir kvitt alle individene. Effekten bedres ved å skru opp varmekablene eller sette inn en vifteovn.