Innkvartert i gammel låve

Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

– Her er foajéen. Og her er resepsjonen, sier Thorvald Stoltenberg og fører an på loftet i den gamle låvebygningen til rommet han og fru Karin er innkvartert i under oppholdet i Gamvik.

DEL

(Finnmarken) Vi er på det nedlagte småbruket Elvegård på Slettneslandet. Det enkle soverommet som er innredet i loftsetasjen på driftsbygningen går på folkemunne under navnet «Nato-suiten». Det har sin bakgrunn i at småbruket i sin tid var ilandføringssted for en ubåtlyttekabel. Kabelen var en del av den såkalte Sosus-kjeden (Sound Surveillance System) i NATO. Kjeden var utplassert på 22 steder rundt om i verden for å overvåke den sovjetiske ubåttrafikken.

Forsvarets diskrete nærvær på Slettnes er nå historie, og den kjenner Stoltenberg godt til. Også det lokale tilnavnet «Nato-suiten». Derfor viser han gjerne vei til «suiten», som trygt kan sies å være av enkel standard, mens han spøkefullt omtaler inngangspartiet innenfor låvebrua som foajéen og resepsjonen.

Her har statsministerens foreldre trivdes godt under oppholdet, omgitt av reinsdyr og et storslått landskap med front mot storhavet.

De er invitert hit av Gamvik Kunsteforening for å forestå åpninga av Kulturdugnad Gamvik 2009. Leder og initiativtaker, både til foreningen og kulturdugnaden, er Marius Hauge. Tidligere underdirektør i Kyst- og Fiskeridepartementet. Nå eier av det tidligere hysj-hysj-småbruket Elvegård, og brennende opptatt av kunstens kår i det gamle fiskeværet.

Thorvald Stoltenberg forteller til Finnmarken at han ikke nølte et øyeblikk med å takke ja til invitasjonen.

– Jeg blir glad når jeg får slike forespørsler fordi dette er en type arrangement som gir fellesskapsfølelse i lokalsamfunnet, sier Stoltenberg.

Les mer om saken i papirutgaven av Finnmarken eller vår e-avis.

Artikkeltags