Gå til sidens hovedinnhold

Ingen kriseplan ved gruvestopp

Artikkelen er over 7 år gammel

Kommunen har ikke gjort noen beregninger av konsekvensene hvis gruva bukker under. – Vi håper de står han av, sier ordføreren.

(Finnmarken)

Cecilie Hansen (Sp) sier hun er imponert over arbeidet Sydvaranger gjør for å overleve.

– Det er en kjempemobilisering og en kamp. Det er også imponerende av de ansatte at de er villige til å gå ned i lønn, sier hun til Finnmarken.

– Hva kan Sør-Varanger kommune gjøre for å hjelpe bedriften til å overleve?

– Vi holder oss oppdatert ved jevnlig kontakt med ledelsen. Vi har tilbudt oss å være med på å finne gode løsninger både på lang- og kort sikt.

Vannhjelp

Gruva henter i dag vann fra sjøene på Skytterhusfjellet, men begrenset tilgang er en av årsakene til at de må øke bruken av kjemikalier (se egen sak).

– Vi vil blant annet legge til rette for at de i spesielle situasjoner kan koble seg på det kommunale vannettet i produksjonen. Men på lang sikt er gruva avhengig av å finne andre løsninger her, sier Hansen.

– Er det gjort noen beregninger av de økonomiske konsekvensene for kommunen dersom gruva må legge ned?

– Nei. Det bør man jo gjøre i enhver kommune som baserer seg på ikke-fornybare ressurser. Vi må tenke flere generasjoner fram i tid, ikke bare fem eller 20 år og det er viktig å ha et nært og godt samarbeid både med industrien og hele kommunen. Ingen ønsker at vi igjen skal bli en omstillingskommune, sier Hansen.

Ikke nevnt i budsjettplan

Gruva var statseid fram til 1997, og ble startet opp igjen av private eiere i 2009.

– Jeg må bare si at vi har trua på at Sydvaranger skal klare å stå han av. Og at når de er over den verste krisa, igjen kan begynne å tenke langsiktig, for å sikre en bærekraftig gruvedrift.

Rådmann Bente Larssen la nylig fram sitt forslag til budsjett for 2015, og økonomisk plan for de neste tre årene.

– Hvorfor er ikke en mulig Sydvaranger-nedleggelse tatt med i beregningen der?

– Ja, det kan du stille spørsmål om. Men gruva har nå fullt fokus på at de skal klare seg. Vi er klare med nødvendige tiltak dersom det ikke skulle gå, sier Larssen.

– Hvilke tiltak?

– Det må bli et samarbeid med statlige myndigheter. Vi sitter ikke på noen virkemiddelpakke, men vi vil være med på vurderinger av alle mulige tiltak dersom de ikke klarer seg.

Kommentarer til denne saken