Ingen heksepenger til Vardø

Ordfører i Vardø, Rolf Einar Mortensen, hadde stor tro på at det skulle komme mer penger til Heksemonumentet i Vardø. Tirsdag ble han skuffet.

Ordfører i Vardø, Rolf Einar Mortensen, hadde stor tro på at det skulle komme mer penger til Heksemonumentet i Vardø. Tirsdag ble han skuffet. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Vardøordfører Rolf Einar Mortensen er skuffet.

DEL

(Finnmarken) En oppgitt Rolf Einar Mortensen må konstatere at regjeringen ikke satte av 10 millioner til Heksemonumentet i Vardø.

Han mener staten skylder kunstneren en unnskyldning.

Ingen penger

Tirsdag la regjeringen fram revidert nasjonalbudsjett. Her var det ikke satt av noen penger til Heksemonumentet.

Mortensen er både skuffet og overrasket.

– Jeg beklager at det ikke kom penger. Jeg forventet at det skulle komme penger, men det skjedde ikke. Jeg er skuffet på vegne av alle som har jobbet hardt med monumentet, sier Mortensen.

Tok feil

Ordføreren hadde stor tiltro til at det skulle komme mer penger, etter møter med samordningsminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og parlamentarisk leder Helga Pedersen.

– Jeg fikk klare signaler fra øverste hold i regjeringen om at åpningen ble utsatt for tidlig, på bakgrunn av samtaler med samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa. Så feil kan man ta, sier Mortensen.

– Jeg går ut ifra at Schøtt-Pedersen har gjort det han kunne for Vardø, legger han til.

– Ordføreren i Vardø har vært i kontakt med meg, og hans synspunkter er viderebrakt til samferdselsministeren. Utover det er det naturlig at samferdselsministeren kommenterer saken, sier vardøværing og samordningsminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

– Satser kun sentralt

Mortensen ønsker ikke å sette ting opp mot hverandre, men har registrert at det i det reviderte budsjettet er satt av 15 millioner til et nasjonalt museum for Kunst, arkitektur og design.

– Jeg registrerer at regjeringen går i gang med et nasjonalt museum, men ikke evner å få ferdig det nasjonale monumentet her.

Nå synes han kunstneren Louise Bourgeois fortjener en unnskyldning.

– Det som er trist oppi alt sammen er at Bourgeois har gitt dette kunstverket til oss. Jeg lurer på hva hun tenker om at den norske stat nedprioriterer å fullføre prosjektet som tiltenkt. Den norske stat bør be henne om unnskyldning, sier Mortensen.

Heller ikke denne gangen svarte Samferdselsdepartementet på Finnmarkens henvendelse.

Prosjektleder Hjalmar Steinnes synes det er pinlig at monumentet ikke blir fullført til planlagt tid. Les mer om hans reaksjoner her.

Artikkeltags