«Ikke så farlig, jeg kom til å dø uansett»

Anders Behring Breivik i Oslo tinghus.

Anders Behring Breivik i Oslo tinghus. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En jente (17) fra Hammerfest forklarte seg i retten onsdag. Les hennes forklaring her.

DEL

KAMPANJE: iFinnmark+ i ut året for kun 10,-

Onsdag vitnet to fra Finnmark som ble skutt på Utøya 22. juli i fjor, i rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett.

  • Følg løpende referat fra retten nederst i artikkelen

Den ene av dem, en 17 år gammel jente fra Hammerfest, ble skutt minst to ganger i høyre arm. Hun har ikke ønsket å stå fram med navn og fortelle sin historie fra Utøya.

17-åringens forklaring

Her er et referat av det hun foklarte i retten:

17-åringen som har anmodet mediene om ikke å bruke navn, startet sin forklaring klokken 09:43.

Hun starter som de andre sin beretning om de første skuddene og hvordan de flyktet. Hun fortalte at hun løp rett bak kafebygget mot vannet og stoppet ved skrenten.

– Jeg tenkte at dette er ganske flaut, for det er sikkert bare tull, sa hun i retten. Men hun fortsatte å springe og kom ut ved teltplassen. Hun husker hun så opp mot kafebygget, der så hun to personer komme springende ned veien ved kafebygget. Hun så at de falt, og at hun løp bak sanitærbygget. De gikk mot Kjærlighetsstien.

– Helt kaos

– Der var det helt kaos, forklarte hun.

17-åringen fortalte om hvordan hun kom seg ned på berghylla i skrenten nedenfor Kjærlighetsstien.

– Mens vi satt der var det mange som begynte å gråte og var hysteriske, sa hun i retten.

– Så kom skuddene veldig nær, og vi så folk rulle ned, fortalte hun. Så kjente hun et veldig trykk mot kroppen, at hun mistet følelsen i kroppen en stund, og plutselig lå hun med ansiktet ned på fjellhylla.

– På det tidspunktet skjønte jeg ikke at jeg var skutt, sa hun.

Rullet seg rundt

Hun rullet seg ned og landet mellom to steiner.

– Mens jeg lå der var det innestengt i hodet mitt og en piping hele tiden. Jeg hørte rop i det fjerne. Men jeg husker ikke hva folk sa. Så lå jeg der en stund, og ved siden av meg sto Viljar (overlevde). Han landet på høyresida mi. Han ble skutt et par ganger, og jeg husker kroppen hans ristet. Jeg husker Viljar reiste seg opp, og så at han hadde et hull i øyet. Det var veldig mye blod og han var i ørska på en måte. Han sjanglet og mumlet. Så gikk han og la seg på den andre siden av steinen. Jeg hørte ham snakke. Han sa han var skutt og at han hadde vondt, sa 17-åringen.

Vitnet fortalte at hun husker noen gikk forbi langs vannkanten og at de var våte. Hun gjenkjente dem som AUF-ere. Hun sier hun mens hun lå der, tok hun opp hodet for å se hvor hun var og hva som var rundt henne. Hun så føtter, og hun så en jente lå i vannet med ansiktet ned.

– Hun var tydeligvis død, sa 17-åringen. Hun forklarte videre at inntil fjellveggen satt det en jente som var skutt, men som levde.

– Og så var det en jente som lå i fotenden min som også var skutt, sa hun. Vitnet tror det var Ylva (Helene Schwenke (15) fra Tromsø), som vitnet før henne, som lå der. Hun husker at hun ga denne jenta noe vann hun hadde i veska si.

«Kom til å dø uansett»

17-åringen fortalte at hun husket hun så båter, men at hun først ikke turte å gi tegn. Men så vinket hun til en av dem. Hun tenkte at det ikke var så farlig, at hun «kom til å dø uansett». I en av båtene så hun en svartkledd person som satt og siktet mot øya.

– Da tenkte jeg at det skulle jeg ikke ha gjort, sa hun. Hun forsto at det var politiet, og da kom det flere fram fra sine gjemmesteder. Hun forklarte at hun var overrasket fordi hun var den eneste som satt blant mange døde.

17-åringen ble behandlet ved Ringerike sykehus før hun ble flyttet til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø.

  • Les mer om saken, og flere nyheter, i FDs papirutgave, e-avis, eller på iPad/iPhone (FD-appen lastes ned i iTunes).

Artikkeltags