(Finnmark Dagblad)

Strendene fylles opp av sko som skylles på land. Hvor de kommer fra vet ingen. En kunstner har nå stilt ut 1.200 av dem for å rette søkelys på forsøpling av kysten. Publikum på Perleporten i Honningsvåg lar seg begeistre.

Hvem er denne «Roger B», undrer flere besøkende når de får øye på en grønn støvel. Den står utstilt i den nyåpnede kunstutstillingen i underetasjen på kulturhuset Perleporten i Honningsvåg.

Av de 1.200 skoplaggene som har blitt skylt på land og samlet sammen, har en støvel påskrevet et navn. «Roger B» står det skrevet med rød tusj.

– Kan det ha vært en fisker som har ramlet på havet, undrer en av gjestene og gløtter på vegghyllen der den står.

– Kanskje er det en kar som har vært på fest, sier en annen, uten å gi noen dypere forklaring.

– Roger må ha vært på en båt der det jobbet mange, siden han har måtte skrive navnet sitt på den, sier Anastasiya Kuzhym (27) og får bekreftende nikk fra Stefano Bruno (39) og Denise Küllmei (29). De undrer seg over mysteriet om hvor alle skoene kommer fra.

I kveld forblir det en gåte.

SE OGSÅ: Hvis sko kunne snakke ...

Fotspor

I fjærsteinene blant tang og andre vekster fant kunstneren Erica Kimberly Haugli en gammel sko, under en spasertur på stranda for flere år siden. Hun syntes motivet var så fint at hun foreviget det med et fotografi. Hun kaller kunstverket for «If shoes could talk» som oversatt blir «Hvis sko kunne snakke».

Når hun fortsetter å gå langs strandkanten oppdager hun at skoen ikke er den eneste å finne. Tvert imot er den bare en av mange. De ligger blant søppel og annet skrot som har rekt i land. Tankene begynner å komme.

– I løpet av det første året tenkte jeg på hva jeg som enkeltmenneske kan gjøre med forsøplingen langs kysten.

– Sko er et fantastisk symbol for vårt fotspor på planeten vår. Da tenkte jeg «OK, vi kan prøve å samle sammen tusen sko og gjøre en kunstutstilling av det».

Tre år på skosamling

I tre år har kunstneren samlet sammen sko. Hun har fått hjelp fra lokalbefolkningen og andre kunstnere.

– En dag kom jeg hjem fra jobben og fant en pose med sko hengende på døra.

Barn fra fireårsalderen til en eldre person (80) har bidratt med å leite. Engasjementet har vært stort.

– En fisker har også gått rundt på vanskelig tilgjengelige steder og funnet sko, sier Erica.

I slutten av sommeren i fjor var skoene samlet inn. Med bidrag fra fire andre kunstnere har de gjenbrukt materialer fra skoene og laget mange kunstverk.

– Hørtes helt sykt ut

Onsdag ble det holdt skofest under åpningen av kunstutstillingen. Erica Kimberly Haugli forteller til de oppmøtte på Perleporten onsdag kveld at prosjektet hennes hørtes sprøtt ut i begynnelsen også for henne selv.

– Det hørtes helt sykt ut.

– Jeg husker første gang vi var ute i fjæra og samlet sko. Jeg tenkte at «vi er helt ko-ko» som gjør dette, sier hun fra scenen og vekker latter hos publikum.

Men prosjektet ble jobbet med.

En spesiell bidragsyter

De mange bidrag fortjener en stor takk, ifølge kunstneren. Hun trekker fram til et spesielt bidrag. Mary Vik har vært en stor støtte gjennom prosjektet.

– Uten henne har vi ikke vært her i dag. Hun har vært helt fantastisk.

En dag fikk Erica en telefon fra Mary.

– «Jeg har vært ute med båten min i Magerøysundet og plukket noen sko til deg», sa hun.

– Da svarte jeg: «Å ja, hvor mange?»,

– «Nei, 189».

Publikum bryter ut i latter. Det gjør de også når mannen Haugli takkes for tålmodigheten. Han kommer på scenen og tar fram gitaren og skal til å synge skosangen til «Bare Egil Band».

– Jeg har altså levd med en kone og 1.200 sko. Og det er interessant, sier han fra scenen og lærer folk å synge refrenget til sangen. Etter hvert begynner folk til å vifte med skoene sine.

Tror ikke det er søppel

– Et fantastisk prosjekt, konstaterer publikum som overværte åpningen, og som gikk ned i kjelleren og kikket rundt seg i utstillingen.

– Hun har gjort en fantastisk jobb. Bare det å se potensialet i de enslige skoene som ligger i fjæra er litt av en bragd, sier Karin Lena Olsen.

Hun tror ikke skoene er søppel som tilfeldigvis har havnet i havet.

– Jeg tror de har ramlet over bord, for folk kaster jo ikke bare én sko.

I en annen del av verden har det tidligere vært undersøkt hvordan sko ender opp på strendene. En stor fraktebåt mistet en gigantisk konteiner med sko i sjøen. Da skoene omsider ble funnet igjen, spredt rundt på forskjellige steder, forsto forskerne hvordan havstrømmene fungerer, ifølge Haugli.

– De oppdaget også hvordan skoene flyter. De flyter opp ned med sålene opp, sier hun.

– Som du ser av utstillingen min, er det mange sandaler og skotøy fra fiskeindustrien.