[Nettavisen:] Forskere i Norge har konkludert med at rengjøringsprodukt kan skade kvinners lunger like mye som å røyke 10 til 20 sigaretter gjennom 20 år.

– Heldigvis er det ikke slik at sigaretter skader kvinners lunger like mye som rengjøring. Det vi har sagt/skrevet er at blant de vi undersøkte var fallet i lungefunksjon hos de kvinnene som gjorde rent sammenlignbart med fallet i lungefunksjon etter å ha røykt, sier stipendiat Øystein Svanes til Nettavisen.

Svekkede lunger

De har sammenlignet effekten av sigaretter med kjemikaliene i rengjøringsprodukt på 6230 kvinner gjennom 20 år.

Funnene viser at de som vasket én gang i uken, eller jobbet som rengjører, hadde nedsatt lungekapasitet. Dette fører igjen til økt sjanse for å utvikle astma.

Forskerne peker på at kjemikaliene ammoniakk og blekemiddel kan svekke kvinners lunger.

– Det er imidlertid ikke mulig å sammenligne rengjøring og røyking med tanke på hvor skadelig det er. Røyking øker blant annet risikoen for lungekreft, kols og hjerte- og karsykdommer, noe vasking ikke gir, sier Svanes til NRK.

Nettavisen har spurt Svanes hvilke råd han vil gi kvinner som både vasker og nå blir litt engstelige.

– Fra før vet vi at det er lurt å unngå spray, samt at man kommer langt med bruk av mikrofiberklut og vann, sier Svanes til Nettavisen.

Menn tåler mer

Interessant nok ble ikke de samme resultatene vist hos menn som vasker huset. Det tyder på at menns lunger er mer resistente, noe som samsvarer med tidligere undersøkelser.

– Betyr det at menn bør overta husarbeidet?

– Nei, det kan jeg ikke gå god for. Det at vi ikke kan påvise at menns lunger ikke svekkes, betyr ikke at vi kan utelukke det, humrer forskeren.