Gå til sidens hovedinnhold

Dramatisk for hurtigruta i natt: – Mistet motorkraft i et forferdelig vær

Artikkelen er over 4 år gammel

Hovedredningssentralen i Nord-Norge ble koblet inn da motorkraft om bord i hurtigruta ble svekket natt til fredag.

Det bekrefter pressemedarbeider i Hovedredningssentralen Geir Mortensen.

– Hurtigruten mistet motorkraft i et forferdelig vær. Situasjonen har hele tiden vært under kontroll. Man har gått for egen maskin og stått uværet av, sier Mortensen.

Kjempet mot uværet

Sea King og Bristow redningshelikopter i Hammerfest ble satt inn aksjonen, men ingen passasjerer trengte å bli evakuert. Helikoptrene ble bare kalt inn i tilfelle det skulle bli behov for dem løpet av natten.

Det var dramatisk en liten stund, men passasjerene var aldri i noen fare, ifølge Mortensen.

– Det har vært en aksjon på gang, men den er avblåst. Nå har Kystvakta overtatt, sier han.

Politiet var forberedt

Finnmark politidistrikt besluttet å sette stab og varsle tilgjengelige ressurser på land for å være forberedt på å støtte Hovedredningssentralen dersom situasjonen skulle forverre seg, informerer visepolitimester Trond Eirik Nilsen i Finnmark politidistrikt.

– I tillegg til nødetatene ble Røde Kors og Sivilforsvaret, samt Lebesby og Gamvik kommuner varslet. Politiet har også hatt dialog med Fylkesmannens beredskapsavdeling. I lys av værforholdene valgte politiet å være føre var, for å kunne håndtere en forverret situasjon, sier han.

Kansellerer avgang

Mediekontakt Jens Høilund i Forsvarets operative hovedkontor opplyser at Hurtigruten like før klokken 8 er ved innløpet til Porsangerfjorden og har maskineriet i gang.

Nå ligger «Kong Harald» i le av vinden, men båten vil gå direkte til Tromsø, ifølge kommunikasjonsdirektør Anne Marit Bjørnflaten i Hurtigruten. De kanseller altså anløpet mellom Honningsvåg og Tromsø fredag morgen.

Teknisk problem

Børnflaten oppgir at en av M/S «Kong Haralds» to motorer fikk svekket motorkraft rundt ettiden natt til fredag, ifølge kommunikasjonsdirektøren.

– Det skyldtes et teknisk problem med en av motorene. Da befant båten seg nord for Nordkinn, sier hun.

Hurtigrutebåten har seilt for egen maskin hele tiden. Det var ikke en kritisk situasjon, og verken skip eller passasjerer var noen gang i fare, ifølge Bjørnflaten.

– Men på grunn av et dårlig vær med sterk storm valgte skipet å varsle Hovedredningssentralen. De sendte KV Barentshav for å være i beredskap.

iFinnmark følger saken.

Er du ombord i Hurtigruten? Ta gjerne kontakt med iFinnmark på telefon 78428601.

Kommentarer til denne saken