Hurtigruta krever penger tilbakebetalt

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

(Finnmarken) Hurtigruten holder ifølge Sør-Varanger avis tilbake havneavgifter, og krever også å få tilbakebetalt anløpsavgifter fra 2011, 2012 og 2013.

Kravet kommer i kjølvannet av en rettssak mellom Hurtigruten og Stranda kommune, en rettssak som førstnevnte gikk seirende ut av. Saken dreier seg om at Hurtigruten mener sine anløpshavner ikke har dokumentert sine utgifter for innkreving av anløpsavgift.

Manglende dokumentasjon

Anløpsavgiften skal tilsvare de utgiftene hver havn har i forbindelse med at et fartøy legger til.

Det er manglende dokumentasjon på disse utgiftene som gjør at Hurtigruten nå krever penger tilbake.

Havnesjef i Sør-Varanger, Eivind Gade-Lundlie ønsker å komme i dialog med Hurtigruten. Han mener også at anløpsavgiften er godt dokumentert.

- Jeg er sikker på at vi vil komme i dialog med dem. Vi mener å ha rimelig god oversikt, og vi har også involvert Hurtigruten i vår prosess, sier han til sva.no.

Kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten, Stein Lillebo, sier at kravet kommer siden selskapet mener de betaler for mye for anløp i sine havner.

Økt med 20 mill.

- En intensjon med den nye havneloven fra 2009 var at brukerne skulle betale bare for tjenestene som ble levert. Etter dette har havneutgiftene til Hurtigruten økt fra 73 millioner til 92 millioner, sier Lillebo til Sør-Varanger avis.

Selv om betalingen fra Hurtigruten har stanset opp, er de fortsatt velkommen.

- Hurtigruten er ikke vår største kunde økonomisk, men de er en viktig kunde. De betyr mye for omgivelsene våre, og er viktige for samfunn og næringsliv, sier Gade-Lundlie til sva.no

Den norske havneforeningen har involvert seg i saken, og har bedt alle sine medlemshavner som har fått kravet fra Hurtigruten om å ta kontakt med foreningens advokat.

Artikkeltags