Hørte pusten til Breivik

Tarjei Jensen Bech lå gjemt så nær drapsmannen på Utløya at han hørte ham puste. - Jeg tenkte på den onde Voldemort i Harry Potter-bøkene, sa han i retten onsdag.

Tarjei Jensen Bech lå gjemt så nær drapsmannen på Utløya at han hørte ham puste. - Jeg tenkte på den onde Voldemort i Harry Potter-bøkene, sa han i retten onsdag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tarjei Jensen Bech (bildet) fra Hammerfest forklarte seg i retten onsdag. Les hans forklaring her.

DEL

Onsdag vitnet to fra Finnmark som ble skutt på Utøya 22. juli i fjor, i rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett.

  • Følg løpende referat fra retten nederst i artikkelen

«For demokratiet, rettstaten og våre falne kamerater»

Dene ene av de to, Tarjei Jensen Bech (20), ble skutt en gang i leggen, og falt deretter ned skrenten og pådro seg brudd i venstre øyehule. Han fortalte første gang sin historie fra sykesengen kort tid etter 22. juli.

Dette skrev han på Facebook da han onsdag var kommet på Oslo Tinghus: «For demokratiet, rettstaten og våre falne kamerater»

Forklarte seg i retten

Etter at retten var satt klokken 10:37 etter en pause, startet Tarjei Jensen Bech (20) fra Hammerfest sin forklaring i Oslo tingrett.

Han fortalte at han i fjor sommer var leder av AUF i Finnmark, hadde vært medlem i AUF i flere år, og var på Utøya-leiren for sjette gang.

Han forklarte at han befant seg på låven, fordi han hadde soveplass der, da han hørte det han trodde var kinaputter. Han tenkte at dette var en veldig dårlig spøk. Så hørte han hysteriske hyl og gikk ut for å se. Da så han flere som sprang.

Så en ble drept

Han så en person bli skutt og falle. Vitnet fortalte at han bruker briller, men dem hadde han glemt å ta på seg. Han sa han så en skikkelse som sto og som så falt om. Han mener han deretter så gjerningsmannen gå nærmere og deretter skyte denne personen i hodet. Jensen Bech anslo at han var ti meter unna.

20-åringen sa i retten at han ikke var sikker på hvem han så ble drept. Aktor Svein Holden opplyste at det var Trond Berntsen og Monica Bøsei som ble drept ved hovedhuset. Jensen Bech sa at han tror det var drapet på Berntsen han så. Da folk ropte «løp!», sprang han med en gruppe opp bakken.

Han forklarte i retten at han ble helt lammet av skrekk da han kom med gruppen opp til kafebygget og Nord-Norge-leiren. Han klarte ikke å gi svar til de som spurte om hva som skjedde.

Panikken brøt løs

Tarjei Jensen Bech forkarte at gjerningsmannen kom etter dem og han var da vitne til et nytt drap. Da brøt panikken løs, og han løp til Kjærlighetsstien. Han forklarte at han da møtte en jente fra Finnmark og satte seg ned bak en busk sammen med henne. De to ble borte fra hverandre, og da bestemte han seg for å gå ned til vannkanten. På veien ned så han en annen jente fra Finnmark, som satt alene.

Retten fikk da se et bilde fra sjøsiden mot skrenten, denne gangen fra en litt annen vinkel enn det som har blitt vist tidligere.

Han bestemte seg for å sette seg ned sammen med jenta som satt alene. De satt skjult under en vegghylle som var over dem.

– Vi satt der delvis skjult, sa han i retten. Jenta spurte ham om dette var ekte.

«Dette er ikke noe øvelse»

– Jeg prøvde å klype meg selv i armen for å kjenne om det var en drøm. Jeg sa da ja til henne, «dette er ikke noe øvelse», sa Tarjei Jensen Bech i retten.

– Hun ringte 112, men kom ikke gjennom. Vi hørte fortsatt at det kom skuddsalver, og at de kom nærmere og nærmere. Så ringte hun 110 eller 113, og da kom hun gjennom. Men etter hvert så vi skuddsalvene gå over hodene våre, og hun la på for at vi ikke skulle bli oppdaget, sa 20-åringen.

Jensen Bech forklarte i retten at gjerningsmannen kom så nær at de kunne høre ham puste, og forklarte pusten som opphisset, som en hvesing. 20-åringen sa han tenkte på Woldemort som i Harry Potter da han satt der.

– Etter hvert mener jeg å huske at det ble litt stille, og da jeg så til venstre for meg så jeg en mannsskikkelse der det sto politi på ryggen. Da skjønte jeg at det var denne personen som gjorde dette. Da fikk vi det for oss at vi skulle løpe, sa han i retten.

Ble helt svart

De sprang, og plutselig hørte han et skrik. Han så en busk, og så ble det helt svart – kort tid etter at han hadde begynt å løpe.

Han våkner opp i vannkanten. Da så han noen båter ute i vannet, men at han ikke hørte noen skudd.

– Jeg tenkte at nå er det over, forklarte Tarjei Jensen Bech i retten.

Han forklarte at den første tanken da han våknet var at han var glad for å være i live. Han vet ikke hvor lenge han lå der.

Vitnet fortalte om de som kom ham til unnsetning og reddet ham. De snakket med ham og stilte ham spørsmål hele tiden for å holde ham våken.

– Jeg tror de spurte meg seks ganger om hva katten min het, sa Jensen Bech i retten med et smil.

Katta heter Klumpen

Så fortalte han videre om hvordan han ble reddet, da han plutselig skjøt inn:

– Katta heter forresten Klumpen. Flere i rettssalen trakk da på smilebåndet, tiltalte inkludert.

Aktor Holden spurte om vitnet vet hvor han landet. Vitnet sier han tror han må ha landet i vannet og at han unngikk steinene. Holden spurte så om han vet hvor langt han falt. Vitnet sa at andre har sagt at det var ti meter. Holden opplyste at det i legeerklæringen er beskrevet et fall på sju meter.

Om bord i båten fikk Tarjei Jensen Bech spørsmål om hvilken musikk han likte. Han svarte Queen og at de begynte å synge «Bohemian Rhapsody». Men etter hvert gikk de over til å synge «We are the world».

Smertefull tur

Jensen Bech fortalte om en smertefull tur med båten og at han kjente bølgene. Han kjente han ble trøtt og holdt på å sovne da båten ble dirigert mot Storøya. Der så han blålys og ambulanser.

– Da jeg kom over i ambulansen, kjente jeg at nå er jeg virkelig trygg, sa han i retten.

Retten fikk så se private bilder fra sykehusoppholdet, blant annet av beinet hans med skinner og et bilde som viser et åpent sår inn til beinet. Bildet viser innskuddsåpningen. Kula gikk ikke ut igjen.

Det ble også et vist et bilde av vitnet i sykesenga med et forslått ansikt. Skaden i øyet ble han trolig påført i fallet.

Aktor Svein Holden spurte om hvordan skadene ble behandlet. Vitnet fortalte om sju operasjoner, hvorav den ene operasjonen varte i sju-åtte timer. I denne operasjonen ble det operert inn plater i beinet.

På sykehus i ni uker

De andre operasjonene har gått på å fjerne hud fra andre steder og transplantere. Tarjei Jensen Bech ble værende på sykehus i ni uker.

Han forklarte at i den første tiden på sykehuset gikk han på sterke medisiner og at han ikke husker så mye fra den tiden.

Fra Ringerike ble han senere sendt til Universitetssykehuset i Tromsø.

– Jeg sov ganske mye og var ganske sliten. På et punkt fikk jeg blodforgiftning. Da hadde jeg 420 i det som heter CRP. Så var det en natt hvor det var ganske alvorlig. Jeg husker at jeg drev og hallusinerte og trodde jeg var død. Jeg husker også at jeg trodde de satte meg i et krematorium. Det var en ganske skremmende opplevelse. Men etter hvert gikk det tilbake og jeg ble bedre og bedre. Men jeg var ganske forvirret. Jeg trodde sykepleierne dreiv og konspirerte mot meg, så jeg var ganske vanskelig å ha med å gjøre, fortalte han i retten.

– Flere operasjoner enn Michael Jackson

Etter ni uker kom ham hjem til Hammerfest.

– Det var veldig fint. Jeg kom inn i kommunestyret og formannskapet i Hammerfest. Da fikk jeg drive med det jeg syntes er artigst, nemlig politikk. Etter ni uker blir man rimelig lei av å ligge på sykehus, sa han. Tarjei Jensen Bech fortalte i retten at han også sitter i fylkestinget.

Om tiden etter 22. juli sa han at det har vært oppturer og nedturer, men at det går bedre og bedre dag for dag.

Vitnet fortalte at han fortsatt halter, men er kvitt krykkene. Men nye operasjoner venter, også plastiske operasjoner.

– For at det skal se litt bedre ut. Jeg pleier å si at jeg har tatt flere operasjoner enn Michael Jackson, sa han. Skaden i foten er en nerveskade som aldri blir helt bra. Om skaden i ansiktet sa han at han ikke har noen følelser noen steder.

– Nerven under øyet er gått, men ellers er det blitt bra, sa han.

Etter noen spørsmål fra forsvarer Geir Lippestad, var Tarjei Jensen Bech ferdig med sin forklaring og retten tok lunsjpause.

  • Les mer om saken, og flere nyheter, i FDs papirutgave, e-avis, eller på iPad/iPhone (FD-appen lastes ned i iTunes).

Artikkeltags