Hoppende glad for vindkraft-ja

GLADE KARER: Morten Andersen (venstre) og Geir Knutsen ser lett for seg et skue av vindmøller i bakgrunnen. De gleder seg vilt til å kunne se vindkraftverket reise seg.

GLADE KARER: Morten Andersen (venstre) og Geir Knutsen ser lett for seg et skue av vindmøller i bakgrunnen. De gleder seg vilt til å kunne se vindkraftverket reise seg. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Ordføreren og næringshagesjefen vet knapt hvilket bein de skal stå på. Geir Knutsen (Ap) og Morten Andersen er fra seg av begeistring over at det nå er gitt konsesjon for vindkraftutbygging.

DEL

(Finnmarken) Ordføreren hadde ingen problemer med å sjonglere så vel sjampanjeflaska som superlativene da gladmeldingen fra Norges vassdrags- og energidirektorat nådde han.

– Dette er eventyrlige nyheter. Det er vanskelig å sette ord på hva dette nå kan bety for Båtsfjord, men at det er stort, det er det uten tvil, smiler en skrålende glad ordfører.

Les mer: - Nå starter det

Forum på vei

Ordføreren og Linken næringshages daglige leder, Morten Andersen, møttes for en kort spasertur, med Hamnefjell i bakgrunnen. Noen lange steinkast unna duoen skal det, om ikke høringsrunden gir nye forsinkelser, bygges 40 vindturbiner. Det kan bety en real bonanza for de lokale krøsusene i Båtsfjords næringsliv.

– Dette er jo et milliardprosjekt. Her blir det liv og røre i en lang anleggsperiode. Varer og tjenester skal leveres, og det skal vi sørge for at gjøres i stort monn av det lokale næringslivet, sier en optimistisk Andersen.

11. januar var Linken næringshage vertskap for et møte der de næringsdrivende ble informert om mulighetene en slik utbygging vil gi. Neste steg nå er å få etablert Vindkraftforum, som skal fungere som et bindeledd mellom de næringsdrivende, og hjelpe den lokale handelsstanden til å se muligheter i den kommende etableringen.

– Et slikt forum skal formalisere samarbeidet og forsøke å få mest mulig ut av vindkraftutbyggingen, til flest mulig. Linken næringshage kommer til å administrere dette forumet, som vil bli åpent for alle næringsdrivende i kommunen, og ikke bare de som alt er medlemmer av Linken, forteller Morten Andersen.

Flere bein

I anleggsfasen er det ventet at prosjektet vil sysselsette rundt 50 arbeidere. Når det så gås over i en driftsfase, vil det være bruk for 10 til 15 ansatte. Byggeperioden vil bety skatteinntekter, leveranser fra lokalt næringsliv, og varer og tjenester til de som kommer til Båtsfjord for å arbeide.

– I sum gir dette prosjektet fantastiske ringvirkninger for hele kommunen. I dag er vi fiskerihovedstaden. I framtida kan vi også kalle oss et kraftsentrum. Dette gir oss flere bein å stå på, og det er veldig bra, sier ordfører Geir Knutsen.

Ordføreren er trygg på at han bor i en kommune der Bør Børson-faktoren er betryggende høy nok for satsingen på vindkraft i Båtsfjord.

– Her har vi flinke og smarte folk som veit å snu seg. Jeg er sikker på at næringslivet er klar til å plukke opp denne hansken, og å gjøre det bra, slår Knutsen fast.

Glad eksordfører

I Oslo tar stortingsrepresentant og eks-ordfører Frank Bakke Jensen nyheten imot med stor jubel.

– Gratulerer til Båtsfjord! Dette er en gledens dag. Det er godt at en så langdryg prosess nå ser ut til å komme til veis ende. Det er jo ingen hemmelighet at dette har vært et langt lerret å bleke, sier Frank Bakke Jensen.

Han var ordfører for Høyre i Båtsfjord fra høsten 2007 til høsten 2009, og hadde, som sine forgjengere og etterfølgere, mye med vindkraftsaken å gjøre.

– Dette løpet startet jo opp i 2003. Så lenge det er politisk enighet om satsing på fornybar energi her i landet, så er det betenkelig at dette har tatt så mange år. Det må kunne gå an å legge opp slike prosesser slik at en endeløs rekke med innsigelser ikke får sinke slike prosjekter, mener Frank Bakke Jensen.

Artikkeltags