Honningsvåg med arktisk akvarium

De danske studentene Anna Sofie Jacobsen og Julian Jahn har fokus på fremtidens Honningsvåg i sine eksamensprosjekter. De har tro på et akvarium og marinbiologisk feltstasjon som trekkplaster.

De danske studentene Anna Sofie Jacobsen og Julian Jahn har fokus på fremtidens Honningsvåg i sine eksamensprosjekter. De har tro på et akvarium og marinbiologisk feltstasjon som trekkplaster. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

To danske studenter vil ha akvarium og marinebiologisk feltstasjon som trekkplaster.

DEL

(Finnmark Dagblad) – Det handler om å etablere noe som kan bidra til ny drivkraft, ny identitet, nye arbeidsplasser og et nytt varemerke, sier Anna Sofie Jacobsen.

Hun er i gang med avsluttende studier i kulturproduksjon. Sammen med arkitektstudenten Julian Jahn har hun valgt å ha fokus på fremtidens Honningsvåg i sin avsluttingsoppgave.

– Vi skriver to forskjellige oppgaver, men vi konsentrerer oss begge om prosjektet «Akvariet lengst mot nord» i Honningsvåg, forklarer Julian Jahn.

På Klubben

Billedhuggeren Odin Øistad er den direkte årsaken til at de to studentene havnet i Honningsvåg. Han har selv forelsket seg i Honningsvåg etter at han jobbet med bysten av Knut Erik Jensen. Nå planlegger han et nytt prosjekt knyttet til havneområdet, og Anna Sofie Jacobsen og Julian Jahn henger seg på. De ønsker en havnepromenade som går helt fra Honningsvåg havn og ut til Klubben til Akvariet lengst mot nord.

– Honningsvåg er helt unik med besøk av rundt 250.000 turister i sommersesongen. Nordkapp trekker, men det trengs nye attraksjoner i Honningsvåg. Ved å ha et akvarium plassert på Klubben, vil folk trekkes gjennom hele byen. Samtidig vil dette kunne bidra til at det blomstrer opp nye små bedrifter langs strandpromenaden, sier Anna Sofie.

Sel og fugler

De ser for seg et akvarium som viser mangfoldet av fisk i Barentshavet. De vil også ha inn sel og fugler som hekker i området.

– Barentshavet er et av Europas og verdens reneste hav. Det er helt avgjørende for konseptet at akvariet tar utgangspunkt i nettopp havet omkring Nordkalotten. Det er viktig at folk opplever en følelse av å være «tett på der det skjer». Dette kan gi de besøkende en ekstra dimensjon til Nordkapp og Finnmark, sier de.

Forskning

De understreker samtidig at akvariet ikke utelukkende skal være et tilbud for turister. Med etablering av en marinbiologisk forskningsstasjon i tilknytting til akvariet, vil det være viktig i tilknytting til utdanning og forskning omkring det marine miljøet.

De to studentene fra Danmark var i Honningsvåg for første gang i oktober i fjor. Denne uka har de vært på nytt besøk, og nå drar de tilbake for å avslutte arbeidet med eksamensprosjektet fra Honningsvåg. Det er snart i mål med første etappe på et prosjekt som de begge har stor tro på. Men det blir dyrt å realisere akvariet og feltstasjonen.

– En viktig del av min oppgave er å se på interessen og finne fram til aktuelle samarbeidspartnere, sier Anna Sofie.

Fra til sommeren skal de jobbe med eksamensoppgavene sine, men de utelukker ikke at de kommer tilbake til Honningsvåg i juni for å presentere det endelig resultatet.

– Det er et prosjekt vi tro på, fastslår de.

Artikkeltags