(Finnmarken)

- Den tradisjonen er jeg opptatt av å ta vare på, forsikret Knut Store (Ap) da han overtok orførerklubba fra Inger Katrine Juuso onsdag.

Ikke alle medlemmene i kommunestyret snakker samisk. Store tror ikke språkforskjellene byr på problemer.

– Vi har en tolk som oversetter direkte hva som blir sagt. Jeg syns denne måten fungerer godt, så det blir ikke problemer for dem å forstå hva som blir sagt, forteller Store.

Det stod mellom to kandidater som kunne innta ordførerkontoret. Store slo konkurrenten, Høyres Tor Gunnar Henriksen, med åtte mot tre stemmer. Det ble også talt opp fire blanke stemmer fra kommunestyret.

– Det blir kjempespennende å tre inn i rollen som ordfører og bli politiker på heltid. Jeg er sikker på at jeg får en artig tid i vente, sier Store.

Nære bånd

Sammen med Knut Store kom også datteren Ina Kristine Store, inn i det nye kommunestyret. Hun fikk tredje plassen på Aps liste og pappa Store er godt fornøyd med datteren.

– Det er kjempeartig at datteren min kom med i styret. Hun fikk plassen bak meg og Hanne Iversen, og det betyr at hun har blitt lagt merke til i politikken.

Det var heller ingen problematikk i salen da den nye varaordføreren skulle velges. SVs Oddvar Betten ble foreslått fra den rødgrønne siden som kandidat. Etter en kjapp opptelling av stemmer, fikk Betten åtte mot sju blanke stemmer.

Mye arbeid

Den viktigste kampsaken for Store er å få i gang arbeidet med å byggen en ny kai i Varangerbotn. Han er fast bestemt på følge opp det løftet.

– Vi klarte ikke å få på plass midlene fra Kystverket i statsbudsjettet for neste år. Det vil ta litt tid, men jeg skal jobbe hardt for at de kommer med i statsbudsjettet for 2013, hvis ikke tidligere, sier Store.

I de kommende ukene vil den nye ordføreren og formannskapet arbeide med å sette seg inn i sine nye roller, og møteplanene vil komme på flygende bånd.

– Det første jeg skal gjøre som ordfører, er å sette meg inn i møteplanene. Det vil bli mange møter framover nå, så da må jeg være forberedt. På førstkommende mandag skal vi sette oss ned for å legge en plan for kommunebudsjettet for 2012. Vi har kommet litt seint i gang med det i år på grunn av valget, forklarer Store.

Nytt formannskap

De rødgrønnes gode valg ga dem tre av fem seter i formannskapet. Høyre og Frp fikk hver sin kandidat i de resterende plassene.

1. Ordfører Knut Inge Store, Ap

2. Varaordfører Oddvar Betten, Sv

3. Hanne Iversen, Ap

4. Jarle Andreassen, Frp

5. Tor Gunnar Henriksen, Høyre