Historisk pub

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Tufjord på Rolvsøy har fått sin aller første pub noensinne. «Brisen» er det tvetydige navnet nyetableringen har fått.

DEL

(Finnmark Dagblad) Etter tre helgers drift er eierne i IzzaNova AS fornøyde. Med fem timers åpningstid hver fredag og lørdag kveld denne måneden har puben rukket å bli en suksess blant de besøkende. Øyas fastboende og feriefolket samles rundt den gamle stamme av fiskere som forteller om de store tider i Tufjord.

- Vi har hatt rundt 100 personer innom her i løpet av en helg. Stemninga blir god, folk synger og vi har prøvd oss på karaoke, men maskinen var for dårlig, forteller Kåre Varvin.

Han bor egentlig I Bærum, men hver sommer er han og kona - som opprinnelig er fra Kjøllefjord - i sitt ferieparadis på Rolvsøy. Kåre forteller at han har blitt hekta på finnmarkskysten. Så godt trives han at han har engasjert seg sammen med bygdelaget i etableringen av pub og overnattingstilbud i Tufjord.

- Et par fra Oslo er også med, men vi har bestemt at mer enn 50 prosent av eierskapet alltid skal ligge hos lokalbefolkningen. Vi feriegjester er bare supportere, understreker Kåre.

Det nystartede aksjeselskapet IzzaNova har kjøpt tre hus i Tufjord: Storgården, Tapperhuset og «Butikken», som tidligere huset butikk, venterom, postkontor og leilighet. Tapperhuset og Storgården tar nå imot overnattingsgjester. Allerede har en gruppe på 18 personer fra Havøysund bodd der. Til høstjakta er flere rom booket. På det nedlagte postkontoret er frimerker og stempel byttet ut med bardisk og flasker med kald drikke.

I begynnelsen av juli flyttet de første gjestene inn i Tapperhuset. Samtidig åpnet puben dørene for første gang. Gjestene ble invitert til å finn navn til puben. «Brisen» ble resultatet. Navnet viser til både den friske brisen som ofte sveiper over Rolvsøy, og at det kan hende en gjest eller to blir litt brisen etter noen timer på puben.

Mange i det lille øysamfunnet har vært involvert i forberedelsene til å åpne puben. Innredningen står en gruppe kvinner på øya for, ledet av Gerd Susegg og Siss Heidi Hansen.

Et gammelt ror funnet i fjæra og gamle klenodier hentet frem fra øyas mange loft gir Brisen et originalt preg. Blant annet har man funnet fram brisken til tjenestejenta i Storgården.

De syv bordene i puben er trendy dekorert med revet avispapir som er lakkert slik at overflaten blir glatt og fin. Avisene er nøye utvalgte sider av Finnmark Dagblad med lokale nyheter.

IzzaNovas daglige leder Jan Magne Olsen er ekspeditør, driver butikken og postkontoret på øya, og kjører bussen som har fast rute mellom Tufjord og Gunnarnes. Han henter pubgjester fra Gunnarnes med bussen. Etter stengetid får de transport hjem også.

- Ja, de får ikke lov å gå før stengetid, ler Kåre.

Han røper at de er på jakt etter en ny daglig leder. Ikke fordi Jan Magne ikke gjør en god jobb, men fordi mannen er overarbeidet med sine mange roller på Rolvsøy. Han fungerer som daglig leder inntil en annen kan ta jobben. Og er det en av leserne som kan tenke seg å være med på å drive pub og overnattingssted på Rolvsøy blir Kåre og Jan Magne glade. Øya deres har bare rundt 70 innbyggere og på skolen går kun syv elever. De tar gjerne imot nye innbyggere, og håper særlig på en familie med mange barn!

Artikkeltags