Historisk 17. mai

BUNADSJENTENE: Både store og små fikk endelig mulighet til å ta bunaden ut av skapet igjen.

BUNADSJENTENE: Både store og små fikk endelig mulighet til å ta bunaden ut av skapet igjen. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Årets 17. mai går inn i historiebøkene som den varmeste på minst 60 år.

DEL

(Finnmarken) Hele 22,3 grader målte temperaturen i Kirkenes klokka to på nasjonaldagen. Den gamle maksimumstemperaturen for 17. mai var ikke mer enn 13 grader, og ble satt i 1978.

Litt beskjedne

Når det gjelder andre steder i Øst-Finnmark var det imidlertid vanskelig å få fram historiske værdata i går. Enkelte av meteorologenes noteringer fra i går virker også litt beskjedne i forhold til hva folk opplevde. Ifølge den offisielle temperaturlista var det for eksmpel bare 11 grader i Vadsø klokka 14 i går, mens de fleste vadsøværingene vil insisterere på at nasjonaldagen var atskillig varmere. I Berlevåg svettet folk, selv om den offisielle temperaturen bare var 12 grader.

Nest varmest

Karasjok med 25 grader var varmest i Finnmark. Og 20 grader i Hammerfest er minst like oppsiktsvekkende.

Vardø satte ingen ny rekord. Det betyr at målingen på 12,6 fra 17. mai i 1984 blir stående. I går landet kvikksølvet på 11. Det er likevel det nest varmeste i løpet av de siste seksti årene. Temperaturer på 2-3 grader er mer vanlig i Norges østligste by. Og i 1996 var ikke maksimumstemperaturen på mer enn 0,4 grader. I 1965, 1968 og 1979 måtte også vardøværingene feire 17. mai i en plussgrad eller mindre.

Artikkeltags