Het krangel om katter

FÅR VÆRE I FRED: Vardø kommune har sagt fra seg ansvaret for villkattene.

FÅR VÆRE I FRED: Vardø kommune har sagt fra seg ansvaret for villkattene. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Debatten om Vardøs løskatter har rast på Finnmarkens nettsider.

DEL

(Finnmarken) Det er i hovedsak to parter som har uttalt seg. På den ene siden står representantene for organisasjoner som dyrebeskyttelsen og Norsk Huskattforening, og på den andre mannen i gata som mener avliving av kattene er den beste veien ut av problemet.

Debatten var på sitt heteste da det torsdag for en uke siden ble kjent at Øst-Finnmark tingrett ga dyrebeskyttelsen foreløpig medhold i at Vardø kommune ikke har lov til å samle inn villkattene, for så å avlive dem dersom ingen eiere melder seg. Kommunen fikk også regningen på saksomkostningene, som beløp seg til 80.000 kroner.

På kommunens side

Dette fikk Ove Teigen til å reagere:

«Hvor pokkers idiotisk kan det være. Dyrebeskyttelsen skal beskytte dyr der hvor de hører hjemme. Kuer i fjøset, katter i huset, rein på vidda og så videre.

Dyr som naturlig ikke hører til i den lokale faunaen må man gjøre noe med. Både for faunaen, for dyrene og omgivelsene. Men kanskje villkatter tilhører den naturlige faunaen i Vardø,» skrev han, og fikk raskt støtte av Anne Joaune:

«Hva er dyrevelferdsmessig galt med å avlive villkatter? Dette er bare latterlig fra dyrebeskyttelsen, og at de har fått medhold i retten er nesten enda mer latterlig,» konstaterte hun.

Seinere heiv også Edgar Bendiksen seg med i debatten.

«Akk og ve for et rabalder med disse villkattene! Arme Vardø, som skal punge ut for kattejammeret! Inngår ikke avliving i rutiner for dyr som lider, skrev han som kommentar til kommunen sa fra seg ansvaret for kattene, for slik å slippe videre rettssak.

Fram og tilbake

Men det var Per Roger Vikten fra Gravdal som fikk dyrebeskyttelsen til å reagere, da han skrev følgende:

«Da regner jeg med at dyrebeskyttelsen hiver seg rundt og koster billetter til sine medlemmer slik at de kan reise til Vardø og samle inn villkatter i vinter? Da vil jo Vardø være kvitt to problemer, villkattene og dyrebeskyttelsen!»

Arnfrid Robstad representerer Dyrebeskyttelsen Kristiansand, som har bistått Dyrebeskyttelsen Vadsø og omegn i kattesaken. Hun tok til motmæle overfor Vikten.

«Jeg ble særlig imponert av denne Vikten som mener det er et problem at frivillige hjelper dyr i nød. Som mener det er et problem at vi både ser lidelsen blant dyrene, og hjelper dem? De fleste kattene i Vardø er delvis tamme, og kan omplasseres. Men det mest absurde med denne saken er at Vardø kommune for enhver pris skal avlive disse kattene når både Dyrebeskyttelsen Vadsø og omegn, og folk i Vardø vil hjelpe dem. Hvorfor vil kommunene det?»

– Et problem

Vikten var snar med å svare.

«Jeg er heller ikke fra Vardø, men har sett problemet med katter som blir det man betegner som villkatter, og hvis dyrebeskyttelsen ikke innser at slike dyr er et problem for småsamfunn, ja da har de et problem. Avliv elendigheta, så kan man heller for ettertiden kreve at folk merker sine husdyr med en type chip slik at det offentlige kan skanne dyra og finne ut hvem som eier dem hvis det skulle bli problemer med dem i ettertid, der de eventuelt måtte betale for å få avhendet dyret på et eller annet vis!»

I et seinere innlegg presiserer han at han ikke mener det er et problem at folk hjelper dyr, men at han godt kan se på dyrebeskyttelsen som et problem.

«I mange tilfeller hjelper ikke dyrebeskyttelsen dyra, de sørger heller for det motsatte,» skriver han.

Vardø ansvarlig

Igjen tok Robstad til motmæle:

«Vi ønsker at dyr skal bli respektert som de individene de faktisk er, og bli godt behandlet. Vi jobber kontinuerlig for en reduksjon av kattebestanden som er altfor stor i hele landet, det største dyrevernproblemet i Norge er hjemløse katter. Det må bli mer vanlig å kastrere og sterilisere katter. Vi er ikke fanatikere som ikke tåler at en eneste katt blir avlivet, og er helt imot at katter skal bo ute og formere seg fritt. Det spesielle i Vardø er at kommunen absolutt skal avlive kattene når andre er villige til å hjelpe dem. Jeg kan vanskelig se for meg at andre kommuner hadde takket nei til et slik tilbud,» mener hun.

Hun får støtte av leder for Norsk Huskattforening, Bodil Eikeset, som mener dyrebeskyttelsen gjør en prisverdig jobb. Eikeset er opptatt av at det er Vardøs befolkning som har ansvaret for at så mange katter i dag lider.

«Uansvarlige katteeiere fra Vardø har enten reist fra sine katter eller bare latt dem gå for lut og kaldt vann. Katteeierne har ikke tatt ansvar ved å kastrere og ID-merke sine katter og gitt dem mat og husrom. (?) En katt har egenverdi og er like glad i sitt liv som vi mennesker. Derfor tar frivillige mennesker som de som mater kattene og dyrebeskyttelsen ansvar for at disse kattene skal få leve. De tilbyr sin hjelp uten å be kommunen om ett øre i kompensasjon. Hva er så galt med det? Da slipper kommunen til og med å betale veterinærene for avliving,» skriver hun.

Kommer med råd

I et seinere innlegg gir hun noen råd til kommunen, som hun repeterer i et åpent brev til Vardø kommune, som sto på trykk i Finnmarken fredag. Blant annet mener hun det er prisverdig at kommunen ber katteeierne om å kastrere og id-merke kattene sine.

«Dere bør også lage som regel at folk ikke skal flytte fra kattene sine. Det har nemlig skjedd i et stort omfang i Vardø. Så håper jeg at kommunen kan spille på lag med dyrebeskyttelsen. Tross alt så kan ikke kommunen fraskrive seg ethvert ansvar for byens katter og overlate det til Mattilsynet og sørge for kattenes ve og vel. Det er først og fremst byens innbyggere som må ta vare på sine katter, og det er kommunens ansvar at byens innbyggere følger reglene om å kastrere og merke sine katter og ta vare på dem,» skriver hun.

Artikkeltags