Her skal <br/>oljen i land

Det ble &#34;oljefest&#34; med allsang og sjampis på Corner på kvelden etter at nyheten var bekreftet.

Det ble &#34;oljefest&#34; med allsang og sjampis på Corner på kvelden etter at nyheten var bekreftet. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Full fest i Nordkapp etter at Statoil tirsdag bekreftet ilandføring.

DEL

(Finnmark Dagblad) – Vi har en lang tidshorisont, og kommer til å ha minst tretti års drift, minst, sier Øystein Michelsen til Finnmark Dagblad.

Med chartret fly og en stort følge dro oljeselskapet i dag til Veidnes med følgende melding: Hit skal oljen fra Skrugard og Havis.

30 års drift

Ilandføringsterminalen på Veidnes koster mellom 5 og 6 milliarder kroner. Prisen på utbyggingen av Skrugard/Havis totalt, ligger mellom 80 og 90 millarder.

Ifølge Statoil er det nok olje i Skrugard og Havis alene til 30 års drift. Selskapet tror også på flere funn.

Feires

Spenningen har vært stor i Honningsvåg og Finnmark for øvrig etter at Finnmark Dagblad som første avis lørdag meldte at det går mot ilandføring. Utestedene har allerede varslet at det blir feiring i kommunen som har hatt en nedgang i folketallet på hele 28 prosent siden 1985.

Skrugard og Havis blir det første oljefeltet som ilandføres i landsdelen. Statoil antydet overfor FD fredag at en ilandføringsterminal kan gi om lag 30 arbeidsplasser i regi av Statoil, men at det kan bli tre ganger så mange når ringvirkningene er tatt med.

Skrugard og Havis inneholder til sammen mellom 400 og 600 millioner fat utvinnbar olje, og er det største oljefunnet på norsk side av Barentshavet til nå. Til sammenlikning er Goliat rundt 250 millioner fat.

I tillegg er det omlag 10 milliarder kubikkmeter gass, som skal reinjiseres og brukes som trykkstøtte for å få opp oljen. Mot slutten av feltets levetid skal gassen hentes opp og selges.

Snart klart

Eierne av lisensen er Statoil som er operatør og har 50 prosent mens Eni Norge og det statlige Petoro har henholdsvis 30 og 20 prosent.

Statoil anslår å investere mellom 5 og 6 milliarder kroner på Veidnes. De regner også med å gjøre flere oljefunn etter hvert.

– Nå kommer vi til å jobbe framover mot en investeringsbeslutning, sier Michelsen.

I løpet av et halvannet år vil det være klart.

Artikkeltags