Her kommer årets beste nyheter

Cugu (4) har akkurat geleidet en liten flokk i samlegjerdet og holder kontroll på sauene. I bakgrunnen Johan Schanche og Kjersti Schanche.

Cugu (4) har akkurat geleidet en liten flokk i samlegjerdet og holder kontroll på sauene. I bakgrunnen Johan Schanche og Kjersti Schanche.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Villsauer fra beitene på fjellet skal bli delikatesser i toppklasse.

DEL

(Finnmark Dagblad) Kortreist mat er en av de mest populære uttrykkene om dagen og det er ikke rart, for i dag er det mange som bryr seg om dyrenes velferd.

Villsaulaget tar i hvertfall dyrenes velferd på alvor og sørger for at de utsettes for minimalt med stress før de havner på middagsbordet. Bøndene er nemlig så heldige at de har et slakteri bare få ti talls kilometer fra sommerbeitet. Dermed kan de selv frakte dyrene sine til døra på slakteriet og påse at alle lam har det godt på sin reise.

– Lørdag hentet vi de ned fra fjellet, søndag tok vi ut slaktedyrene og mandag var de slaktet. Noen få lam måtte vente til tirsdag. Reinslakteriet og folk fra mattilsynet tar seg av selve slaktingen, men vi får bringe dyrene dit selv, forteller Øystein Nilsen til Finnmarken.

400 lam

– Vi hadde rundt fire hundre lam i år som ble slaktet, men vi beholdt noen selv, sier villsauebonden.

Øystein synes samlingen er en artig tid, både for det sosiale og utfordringen han får av villsauene. Noen sauer er nemlig mindre villige å komme hjem fra sommerbeite.

– Noen av av sauene er strie, hundene jobber seg i hjel med dem. Mens andre flokker kommer på bare noen minutter, det er ofte de mer tamme sauene, forklarer Øystein.

Han har mange sauehistorier å fortelle, men det er spesielt en ting han husker fra årets samling.

– Min kone, Kjersti, kom med en liten flokk på 10-12 dyr, de visste godt hvor veien tilbake til sommerbeitet var og de hadde stor fart på seg. Uten hunden til Olav hadde vi hatt store problemer med å holde de på rett kurs, forteller Øystein.

Familiesamling

I år var det tilsammen 38 personer med å samle villsauene, både voksne og barn.

– Barna fra alle gårdene er med i driften fra de er helt unge. De er med på sanking fra de har lært å gå, forteller Øystein.

Hans egne to sønner hadde høstferie fra videregående skole og måtte derfor ikke ta fri for å være med.

– De unge er svært viktige for oss fordi de er sprekere og raskere til å springe enn oss gamlinger, sier Øystein.

Villsau i vekst

Nesseby villsauprodukter og villsauglag ble dannet i 2002, da fem aktører kjøpte fem sauer hver.

I dag er de åtte bønder med tilsammen 360 villsauer. Inntil slaktingen hadde de i tillegg 530 lam, men 400 av de har nå blitt til mat og fine skinn.

– Nå henger skrottene til modning og denne uken begynner vi å produsere pinnekjøtt, sier Øystein

Den kortreiste maten er svært lett tilgjengelig for personer i området.

– Lammene henger inne på gartneriet i Nesseby som er utstyrt med kortterminal. Så folk er hjertelig velkommen innom, sier bonden.

Artikkeltags