Her er 24-åringen som tjener penger fra Brasil på anomyme skattesnokere.

Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Og dette tjener skattesnoken.

DEL

(Finnmarken) Myndighetens ønske om å «avsløre» skattesnokerne har ført til at det åpner seg et nytt marked: Anonyme søk mot betaling. Altaværingen Jan-Vegard Stene (24) er blant de første i Norges til å tilby denne tjenesten. Han synes lite om at myndighetenes vil begrense skattesøk ved å «avsløre» de som søker i skattelistene.

– Det ødelegger hensikten med hele skattelistene. Det gjør at tjenesten blir mer lukket enn det som var meningen, da folk ikke tørr å snoke. Tørr du selv å søke på sjefen nå? Jeg synes det er viktig at slike oppslag er anonyme, sier han til Finnmark Dagblad.

Det skriver Finnmark Dagblad.

– Ikke underholdning

Han mener det ikke gjør noe at noen sjekker hvor mye skatt han betaler. Likevel er han ikke begeistret for at skattelistene blir brukt som underholdning.

– Jeg håper de som bruke min tjeneste bruker den til noe nyttig, sier han.

Reiser i jobben

Finnmarkingen Jan-Vegard Stene er utdannet innenfor informatikk, og har siden guttealder vært interessert i datamaskiner. Som selvstendig næringsdrivende og programmerer/utvikler, tok det han bare få timer å lage den nye tjenesten. Selv har han flyttet til Pipa, Rio Grande Do Norte i Brasil.

– Jeg har mulighet til å bo hvor som helst i verden, og har bodd her i Brasil siden juni, sier han.

Jobben betegner han lukrativ. Alt han behøver for å kunne jobbe, er en internettlinje og en datamaskin.

– Det er godt betalt i dette yrket, og man får mulighet til å reise rundt i verden og fortsatt ha norske oppdragsgivere. Det er lukrativt, sier han.

Flere tilbyr slike tjenester

Selv om slike søketjenester kanskje ikke var intensjonen med å innføre endringer i skattesøk, kan ikke Datatilsynet se at det er noe ulovlig med å tilby slike tjenester.

– Enhver har lov å ta et søk i skattelisten. Det har ikke blitt gjort unntak for dem som vil ta betalt. Men vi bekymrer oss ikke. Intensjonen var å gjøre skattesøk til en mer bevisst handling, og ikke gjøre det til underholdning. Med slike tjenester som koster penger, dermed vil folk tenke seg om før de søker i skattelistene.

Likevel kan prisen på slike anonyme tjenester komme til å synke. Datatilsynet har allerede blitt kontaktet av flere medier, og så langt vet de som 3 slike tjenester i Norge.

Dette tjente han

Selv synes Stene ikke at det gjør noe om folk kan se hva han betaler i skatt. Skattelistene oppgir at Stene hadde 505.669 tusen kroner i inntekt, og skattet 156.534 kroner i 2013. Han har også 390.076 kroner i formue. Med hans nye anonyme søketjeneste, kan skattesnoken kanskje gni seg i hendene til neste år, etter at myndighetene har endret på regelverket.

Artikkeltags