Jenter forgifter seg med paracet

Folkehelseinstituttet får stadig flere henvendelser om selvpåførte paracetamol-forgiftninger blant jenter mellom 15 og 19 år.

Folkehelseinstituttet får stadig flere henvendelser om selvpåførte paracetamol-forgiftninger blant jenter mellom 15 og 19 år. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Folkehelseinstituttet er bekymret.

De får stadig flere henvendelser om selvpåførte paracetamolforgiftninger blant jenter mellom 15 og 19 år.

I fjor hadde Giftinformasjonen totalt 1.667 henvendelser der paracetamol ble registrert som hovedvirkestoff. Det betyr at paracetamol er det eneste som er tatt, eller at det er vurdert som det mest problematiske virkestoffet ved blandingsforgiftninger.

– Godt over 200 henvendelser gjaldt unge jenter, og tallene øker fra år til år. I 170 tilfeller ble det i fjor anbefalt å oppsøke sykehus. Dette syns vi gir grunn til bekymring, sier avdelingsdirektør Mari Tosterud i Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet.

Henvendelser om paracetamol hos ungdom mellom 10 og 19 år dreier seg i stor grad om selvpåførte forgiftninger – det vil si at det er tatt i hensikt å skade seg eller som rop om hjelp.

I 2016 var dette årsaken i 75 prosent av henvendelsene i denne aldersgruppen – og antallet har steget kraftig i løpet av de siste årene.

Jenter er sterkt overrepresentert i ungdomsgruppen ved selvpåførte forgiftninger med paracetamol. I fjor hadde Giftinformasjonen over åtte ganger så mange henvendelser om selvpåførte forgiftninger med paracetamol hos jenter som hos gutter. (ANB-NTB)

Artikkeltags