(Finnmark Dagblad)

Et Sea King-helikopter fra 330. skvadronen på Banak landet på høyden Divgagáisá omkring 13 kilometer syd for Lakselv da det var på treningstur.

– I forbindelse med landingen fikk helikopteret tekniske problemer og kunne ikke lette igjen, sier Bente Johansen i Hovedredningssentralen til Finnmark Dagblad.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk meldingen om at helikopteret hadde problemer klokken 14.28 i dag.

Skvadronsjef og oberstløytnant Svein Tore Pettersen kan fortelle at det dreide seg om en hard landing.

– Vi vet ikke om det var grunnet turbulens eller av en annen grunn, men helikoperet fikk en hard landing og en del av landingsunderstellet knakk. sier Pettersen.

Pettersen mener at det viktigste er at mannskapet er i god behold.

– Crewet på helikopteret er nå strandet og det jobbes med å få tilbake til Banak slik at de kan være i beredskap. Vi har sendt et Bell-helikopter fra Bardufoss for å få mannskapet til Banak sier Bente Johansen i redningssentralen.

Det skal ikke ha vært noen dramatikk grunnet hendelsen og det er ikke rapportert noen skader.

– Mannskapet på helikopteret er i god behold og uten personskader. Det er -10 °C der crewet befinner seg, sier Johansen.

– Det er også iverksatt bakketransport om det skulle vise seg å være aktuelt for å bringe mannskapet tilbake til Banak, sier Johansen.

Kunne vært alvorlig

Samtidig som Sea King-en var ute av drift fikk en båtfører problemer i Repparfjorden.

– Båten holdt på å gå på land, men han fikk start på båten igjen og faren virker og være avverget. Det er sendt en redningsskøyte til stedet om det skulle bli flere problemer sier Johansen i redningssentralen.

Det andre helikopteret på Banak er midt i et planlagt omfattende vedlikehold og kan ikke fly for øyeblikket.

– Vi regner med å få et annet Sea King-helikopter med crew til erstatning opp fra Bodø før midnatt, sier oberstlølytnant Pettersen.

– Inntil Sea King-helikopteret kommer fra Bodø vil Bell-helikopteret fra Bardufoss kunne tilby en begrenset beredskap, sier Pettersen.

Pettersen understreker at det ikke var tekniske problemer som førte til den harde landingen, men den harde landingen som førte til skade på helikopteret.

– Selv om Sea King-ene er gamle er de veldig godt vedlikeholdt og i god stand, Pettersen.

Men den havarerte Sea King-en kan ikke komme flys igjen før omfanget av skadene er avgjort.

– Det kommer til å ta lang tid før vi kan fly den igjen, avslutter Pettersen.