(Finnmarken)

– Vi har jo ikke gjort et dårlig valg. At vi bare hadde en nedgang på tre prosent etter alle de tumultene vi har gått gjennom den siste perioden; det er et godt valg, sier ordfører Linda Randal (Ap).

Arbeiderpartiet har like mange mandater i kommunestyret som de to neste partiene, Høyre og Senterpartiet, til sammen. Ingen har fått flere personstemmer enn Randal.

Likevel forbereder nå en av Øst-Finnmarks mest profilerte politikere sin egen avgang.

– Når vi har en oppslutning på nær 40 prosent, er det umulig å si at vi har mottatt noen form for mistillit fra velgerne. Problemet er at vi har ingen å samarbeide med, sukker hun.

Tenker karriere

Randal kan likevel ikke se for seg at hun stiller til valg igjen om fire år. I hvert fall ikke nå. Hun understreker at hun fortsatt vil være en ressurs for kommunen og partiet, men hun er i tenkeboksen angående hvorvidt hun ønsker en framskutt posisjon i politikken, dersom ordførervervet ryker.

– Jeg fortsetter uansett i politikken, men jeg er usikker på i hvilken grad. Det kan hende jeg lander på at jeg vil fungere i en mer i tilbaketrukket rolle, og kanskje overlater formannskapet til andre. Da kan jeg kanskje se for meg at jeg kanskje kan sitte i et utvalg eller noe, sier hun, og legger til:

– Tiden er kanskje moden for å fokusere på andre ting. Jeg har hatt sentrale lederverv i politikken i 16 år, noe som medfører at jeg ikke har fått bygget opp noen arbeidskarriere. I en alder av 45 bør jeg kanskje begynne med det nå. Hvem vet?

Vil jobbe mye

Randal kan likevel ikke helt se seg selv i «en vanlig jobb». Hun har i dag permisjon fra NAV innkreving på Bjørnevatn. Selv om hun omtaler kontoret som «en fantastisk arbeidsplass», tror hun at hun vil fortsette i en jobb som vil krever mer enn mellom klokka åtte og fire.

– Jeg fremdeles interessert i høyt tempo, enten i politikken eller i næringslivet. Man skal aldri si aldri, men kanskje jeg om noen år ønsker en jobb med mer vanlig arbeidstid. Men nå har jeg fortsatt mye arbeidskapasitet og samfunnsengasjement, sier hun.

Hun avviser at hun i utgangspunktet sikter mot sentrale jobber i forvaltningen eller Arbeiderpartiet; statssekretær vil hun ikke bli.

Næringslivet frister

– Jeg har på mange måter vært en hoggestabbe for alle mulige utspill i 12 år nå, noe som naturlig nok har preget familien min. Jeg vil ikke legge stein til byrden og attpåtil bli en mor og kone som er borte på reise hele tida, sier hun, men legger til:

– Samtidig, barna er større nå, og dersom jeg får en fantastisk tilbud, vil jeg selvsagt vurdere det.

Privat næringsliv er noe av det som frister ordføreren nå. Hun sier hun er opptatt av hvordan verdiskapning og velferd henger sammen. Hun vil ha mer samarbeid mellom samfunnslivet og næringslivet, og utelukker ikke at hun vil søke på stillinger i NHO eller Innovasjon Norge.

– Men også direkte i en bedrift. Gjerne noe innen industri. Jeg er glad i industri, sier hun.

Politisk isolert

Det har vært en tung valgkamp. Faren, Herbert Randal (70), er alvorlig syk, og terrorangrepene 22. juli kom tett på, forteller hun.

– Begge deler berør en som menneske. Man blir veldig sårbar. Kontakten med de pårørende og oppfølging av min fars sykdom har vært tung. Jeg tror jeg gikk på autopilot helt til det var én uke igjen av valgkampen, sier hun, og legger til:

– Det tror jeg at jeg måtte, for å beskytte meg selv.

Arbeiderpartiets valgkamp var dessuten personfokusert, og rettet mot henne selv, med negativt fortegn.

– Det har vært trist, og en belastning. Vi må kunne diskutere politikk, ikke personer, sier Randal.

Men bruddet med Sosialistisk Venstreparti handlet ikke så mye om enkeltpersoner som at SV skiftet mening i flere saker, mener Randal. At Ap er uspiselig for de andre partiene, forklare hun med at de «står i en mer tradisjonell opposisjon til Ap». Hun utelukker heller ikke en viss styringsslitasje, selv om hun minner om hun kun har sittet som ordfører i én periode.

– Men vi har jo gjort en del tøffe valg, fordi vi mente at de var helt nødvendige, sier hun, og viser til nedleggelsen av bassenget på Bjørnevatn.

– Det tok oss. Det var i Bjørnevatn vi mistet stemmer, særlig til Senterpartiet. I gruvebyen Bjørnevatn står vi jo vanligvis sterkt. Hadde vi ikke tatt det valget, hadde vi nok havnet i posisjon igjen, høyst sannsynlig.

Mye ugjort

– Jeg er ikke sur eller bitter eller sint. Men jeg syns det er utrolig trist. Jeg har grått en del etter valgnatta. Personlig handler det om at jeg ikke kan se for meg en morsommere jobb enn denne. Jeg er glad i å treffe folk og jeg er glad i å være ute, jeg er glad i drive med politikk og jeg er glad i å reise rundt og skryte av Sør-Varanger, sier Randal, og fortsetter:

– Mer politisk handler det om at jeg syns det er vanskelig å gå ifra så mange påbegynte saker. Husk på at før jeg begynte som ordfører, så var ikke Sydvaranger Gruve oppe og gikk, og vi hadde ingen delelinjeavtale mellom Norge og Russland.

– Det har skjedd fantastisk mye denne perioden. Det er så mye jeg har påbegynt, og som jeg gjerne skulle jobbet videre med, sier hun.

Hun viser til det nye sykehuset, «Kirkenespakken» på Nasjonal transportplan (NTP), «twin cities»-samarbeidet med Nikel i Russland.

– Det var så vidt snakk om nordområdene før jeg begynte, men vi hadde ikke det fokuset vi har rettet på oss nå. Nå har vi enorme forventninger knyttet til oss, og jeg tror et regimeskifte vil skade kommunen. Det handler nødvendigvis ikke om dem som overtar. Men det tar ting å komme inn i ting, uansett hvem man er og hvilket parti man kommer fra. Og er det noe Sør-Varanger trenger nå, så er det tempo. Vi må smi mens jernet er varmt, og nå gløder det.