Har aldri fått så mye laks som i år

NOK FOR I ÅR: Andreas Njarga (til venstre) og Steinar Olsen har avsluttet årets sesong. De har nok både til sommerlaks og vinterforsyning.

NOK FOR I ÅR: Andreas Njarga (til venstre) og Steinar Olsen har avsluttet årets sesong. De har nok både til sommerlaks og vinterforsyning. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Andreas Njarga (73) har fisket laks i Tanaelva i over 60 år. Aldri før har han fått så mye som i år. Også for fiskekompisen Steinar Olsen (55) er det rekord.

DEL

– Hvor kommer all denne laksen fra? Det vil jeg gjerne at forskerne forteller meg. Ut fra deres utsagn er jo Tanalaksen nærmest utryddet, men nå virker det å være masse laks i hele vassdraget, sier Andreas Njarga lettere sarkastisk.

Finnmarken fikk være med ham og Steinar Olsen ut i stengselet onsdag kveld. Om morgenen hadde de fått åtte lakser, nå ble det ti. Omtrent slik har det vært de to ukene de har fisket med stengsel. Nå gir de seg mest sannsynlig.

– To uker er nok. Vi har fått høyt tiltrengt sommerføde pluss vinterforsyning. Resten av laksen kan få svømme til gyteplassene, sier Njarga og Olsen.

Krisemaksimering

Begge har de bodd ved Tanaelva hele sitt liv, og fisket laks nesten like lenge. Njarga begynte med bestefaren som liten gutt. Tidlig fikk han lære seg stengselsfiskets mange finesser.

Olsen begynte på samme måte med sin far Olaf Olsen. Da faren ble skrøpelig, fikk Steinar med seg Andreas som fiskekompis. Det er en fordel å være to ved stengselsfiske. Spesielt når man setter ut og tar opp. Stengselet er ikke ei not som kan lukkes. Alt garn må opp torsdag klokka 18. Samme tid mandag kan det settes ut igjen.

Njarga og Olsen har opplevd både gode og dårlige år. På samme måte som deres forfedre gjorde. Men aldri så godt fiske som i år. Det styrker dem i troen på at forskerne overdriver faren for laksebestanden.

– Bestefar og jeg fikk aldri så mye laks som vi har fått i år. Det har jeg heller ikke fått seinere i livet, sier Njarga. Olsen har samme erfaring.

– Jeg mener at det drives krisemaksimering. Det handler mest om naturlige svingninger, men det er greit å være føre var. Beste regulering er å stoppe alt fiske for eksempel 10. august. Selvsagt på finsk side også. Årets innskrenkning kun på norsk side, er meningsløs. For det finske fisket fortsetter jo til siste slutt, sier Olsen.

– Stopp tidlig i august vil bety mye for gytingen. Og mye av laksen som tas da, er knapt spiselig, legger Njarga til. Karene forteller at årets sesong har vært spesiell med mye laks hele tida. Også fra Anarjohka og Iesjohka, der forskerne sier situasjonen er verst, har de fått meldinger om bra med laks.

Trivsel

– Jeg vet om flere som allerede har stoppet fisket. De har fått nok laks. En fikk hele 50 laks på en dag, og måtte stille seg opp utenfor Rema for å selge, forteller Njarga.

Flere steder langs veien i Tana er det skilt som forteller at laks er å få kjøpt. Njarga og Olsen fisker ikke for salg. For dem er det matauk, men mest av alt trivsel.

Uten Tanaelva og laksefisket kunne jeg bodd i New York. Elva og laksen betyr fryktelig mye for trivselen. Det handler om livsstil, kultur og kjærlighet til elva, sier Andreas Njarga. Steinar Olsen nikker, han er skjønt enig.

Det blir stadig færre som fisker med stengsel. De fleste som fortsatt holder på, er godt voksne. Den eldste etter sigende 92 år.

– Stengselsfisket er yrket med dårligst rekruttering i Norge. Steinar er blant de yngste med sine 55 år. Det er ikke lett å skjønne angrepene på dette garnfisket. Vi er ingen fare for bestanden, sier Andras Njarga.

Artikkeltags