Gå til sidens hovedinnhold

– Er som å være i en spøkelsesby, det er uvirkelig

Artikkelen er over 6 år gammel

Hammerfestingen Tommy Jensen var med konen Kathrine Jensen på restaurant Le Labrant i Paris, da politiet plutselig kom kjørende med blålys susende forbi. Hotellet de bor på er bare 30 minutter unna hvor terroren i Paris fant sted.

- Vi merket at det var noe større som hadde skjedd, og så fikk man vite det fra norsk media om terroren. Til sunn fornuft så sa jeg at vi betaler regningen og drar tilbake til hotellet, sier Jensen. Tommy er fra Fuglenes i Hammerfest og bor med konen Kathrine i Lørenskog. Paret falt for Paris i 2010, og har reist kontinuerlig tilbake til Frankrikes hovedstad siden da. Nå under besøket for å feire konens 30 årsdag er det en hovedstad i frykt og sorg paret opplever.

Terroraksjonen er den største utført på fransk jord siden Andre Verdenskrig, og over 127 personer er bekreftet drept i angrepet utført av IS.

- På tur tilbake til hotellet var man litt sånn, ja ja sånt kan skje, men når vi kom fram og fikk vite hele bildet på hva som hadde hendt, så kjente man en klump i magen. Var rett og slett et ubehag, sier Jensen.

Etter terroren har han fått gitt beskjed til sin familie og venner om at de er i trygghet.

- Det er selvfølgelig ganske vanskelig for dem og forholde seg rolig når man er midt opp i dette, sier Tommy.

Paris stenges

De skal reise tilbake til Norge i morgen, og i dag er det et tydelig preget Paris med folketomme gater og stengte butikker:

- Til og være en lørdag i Paris, så merker man at det har skjedd noe. Folk verken smiler eller ler som vanlig. De har tatt på seg et ansikt som skjuler tragedien, sier Tommy Jensen.

Under intervjuet skal paret går inn på senteret La fayette, når de blir stoppet i døren. Seks sikkerhetsvakter sjekker alle som skal inn, før stemningen plutselig blir alvorlig. Vaktene har fått beskjed om å stenge senteret grunnet sikkerhet.

- Å gå i gatene nå er spesielt. Man ser noen folk gå med mobilene og prate, men at det er som en spøkelse by her hvor vi er, det er uvirkelig, sier Tommy. I det de forlater Lafayette som er blitt stengt.

- Slik situasjonen er, så er de største hovedattraksjonene stengte som Louvre museet, Disney land, Eiffeltårnet og Triumfbuen. I tillegg møter vi flere stengte gater som går til diverse ambassader, sier finnmarkingen som er på tur tilbake til hotellet langs Rue de la Victoire.

- Trafikken dabber av, og tydeligvis så stenges det rundt omkring, sier han

Vakthold

Jensen sier Facebook ble et viktig verktøy da ting sto på som verst:

- Uheldigvis så er det ikke noe internasjonale kanaler på hotellet, så alt foregår på fransk. Slik som situasjonen er så vet man lite og får lite info, selv fra reiseselskapet, sier Jensen og fortsetter.

- UD sine telefonlinjer var sprengte i natt. Vi holdt håpet oppe og klarte til slutt og få kontakt med familie. I denne situasjonen så er Facebook er meget viktig verktøy.

I bakgrunnen kan man høre sirener, ambulanse og politi.

- Man hører masse sirener nå. Dette er ikke behagelig på noen måter, og vi vet svært lite om hva som foregår, men vi handlet inn mat og drikke i går så vi klarer oss godt på det, sier Jensen og påpeker at han og konen føler seg tilsynelatende trygge.

- Det er vakthold, og politi i gatene. Vi har også fått informasjon fra UD om hvor vi kan ferdes i Paris, sier han.

Var ved teateret Bataclan

UD har gitt beskjed til reisende som oppholder seg i Paris om å holde seg unna område hvor en del av terroraksjonen fant sted. For finnmarkingene er det helt surrealistisk å tenke på at han og konen var fredag klokken to på plassen ved teateret hvor massakren skjedde seine på kvelden.

- Vi var ved Bataclan på fredag hvor massakren skjedde. I gatene strømte det med folk, og alle var glade og smilte. Området er et populært sted med mange butikker og handlegater, sier Jensen.

- Det er helt surrealistisk at man var i områdene dagen før alt smalt, sier Jensen.

På sengen i hotellrommet har han lagt fram de franske avisene, hvor det er mørke forsider.

- Å se bildene er utrulig trist og sterkt. Det hele er forferdelig, disse terroristene er opplært og hjernevasket til og ta livet av så mange som mulig, for selv og hylles oppdraget med sin egen død, sier han.

Kommentarer til denne saken