Hoggde opp den årelange plagen «Domen». Det skulle de ikke gjort

Ferga Domen: Domen ble i fjor Høst hogget opp av Hammerfest Havn KF. Havnedirektør Per-Åge Hansen (innfelt) er nå politianmeldt av båteieren.

Ferga Domen: Domen ble i fjor Høst hogget opp av Hammerfest Havn KF. Havnedirektør Per-Åge Hansen (innfelt) er nå politianmeldt av båteieren. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Navnebror til båteier: – Begynner å bli jævlig kjedelig

DEL

Etter å ha prøvd å bli kvitt ferga «Domen» i en årrekke, bestemte Hammerfest Havn KF seg for å hogge opp ferga. Det skulle ta en personlig vending for havnedirektøren. 

Etter at ferga som først lå i Forsøl ble hogd opp i høst fikk havnedirektør Per-Åge Hansen et uanmeldt besøk av båteieren. Den fortvilte eieren lurte på om det var foretaket selv som hadde utført hoggingen, noe havnedirektøren bekreftet.

Da listet båteier en opp en rekke forhold som han mente ville få et rettslig etterspill. Det uanmeldte besøket endte med at Hansen ble anmeldt.

Advokat Brynjar Østgård som representerer Hansen sier at det virker som anmelderen har saksøkt Hansen fordi han mener at han har et eierforhold til fergen og at Hammerfest Havn KF har begått skadeverk på eiendommen hans. 

Fulgte prosedyre

– Etterlatte fartøy uten tilsyn utgjør ofte en utfordring for oss i Havnemyndigheten. Første skritt er å prøve å komme i kontakt med eier. Dersom det ikke lykkes sender vi ut varsel om pålegg med frist om å ta hånd om fartøyet, sier Per-Åge Hansen, Havnedirektør i Hammerfest Havn.

Han påpeker at havneadministrajonen i en årrekke hadde prøvd å nå eieren da de til slutt bestemte seg for å ta hånd om ferga og få den hogd.

Forlatt av eier

Saken startet for mange år siden da den gamle ferga «Domen» over natta var forlatt av sin eier ved Hammerfest havns kaianlegg i Forsøl. 

– Det er ikke noe uvanlig at man legger båten sin ved kaia, men nå lå «Domen» i Forsøl i flere år, sier Hansen. Etter rundt tre år måtte Havnevesenet frakte båten fra Forsøl og inn til Hammerfest, før man til slutt slepte ferga opp på land.

Fant ikke selskapet

Under besøket båteieren hadde med Hansen i høst, skal båteieren ha gjort det klart for Hansen at det var hans selskap som eide fartøyet og at han hadde papirer som viste det. « Ved å hogge fartøyet hadde Hammerfest havn pådratt seg et erstatningsansvar ovenfor han og hans selskap», står det i et dokument Finnmark Dagblad sitter med.

– Vi brukte mange ressurser og prøvde flere ganger å komme i kontakt med eieren. Til slutt fant vi ut at ferga var registrert på et engelsk selskap, som var slettet av offisielle registre, sier Havnedirektøren.

Ville sunket

Hansen sier at Hammerfest havn til slutt måtte ta ferga opp på land for å hindre at den skulle synke i havnebassenget.

– Dersom vi ikke hadde gjort noe, hadde ferga sunket og det hadde vært snakk om en betydelig større sum for å kunne heve den, sier Hansen. Han legger til at da havnevesenet fikk en kysteknisk verditakst på ferga, var det ikke mye verdier i ferga.

Personlig anmeldt

Havnedirektøren bekrefter at anmeldelsen verken gjelder kommunen, havnen eller direktørstillingen, men han personlig. Hansen vil ikke kommentere selve anmeldelsen før den er ferdig behandlet.

Eierløs

Advokat Brynjar Østgård påpeker at man foreløpig ser på ferga Domen som eierløs.

– Man prøvde i lang tid å komme i kontakt med eier uten å lykkes. Jeg har selv vært i samtaler med anmelderen uten at han har krevd noe eierskap til båten ovenfor meg før ferga ble hogget.

Henlagt, men påklaget

Østgård sier at saken allerede har blitt henlagt av politiet. Men at henleggelsen nå har blitt påklagd til statsadvokaten.

 – Hvorfor politiet har henlagt saken kan jeg ikke kommentere. Men i politiets anbefaling til statsadvokaten om å henlegge saken framgår det at politiet mener anmeldelsen er åpenbart grunnløs eller et ikke straffbart forhold, sier Østgård.

Sliten navnebror

IFinnmark har ikke lykkes å komme i kontakt med båteieren. Men i forsøket på å finne båteieren ringte iFinnmark flere med samme navn. Det skulle vise seg at en av dem også hadde vært på jakt etter samme person. Mannen som er på jakt etter sin navnebror er fra Trondheim og sier at han er sliten av alt styret med ferga.

– Ja, jeg har ingenting med ferga å gjøre, men jeg har fått et par brev om det, sier navnebroren.

Selv har han prøvd å få ordnet opp misforståelsen og kontakten både politiet og sin mer nordlige navnebror.

– Dette begynner å bli jævlig kjedelig. Jeg har kjøpt mye rart, men aldri en ferge, sier mannen fra Trondheim.

Han sier videre at sist noen svarte da han ringte mobilen til navnebroren så fikk han nummeret som han selv hadde. 

– Jeg vurderer å sette meg inn i bilen min å kjøre nordover for å få fikset dette, sier den fortvilte navnebroren. Han har også blitt kontaktet av et begravelsesbyrå i Hammerfest som skal også ha forsøkt å nå båteieren.

Artikkeltags