Du kan følge hele forestillingen på iFinnmark.no fra klokken 14.00 lørdag 7. november. iFinnmark sender både lydspor til publikummere i området og lyd- og video for de som ikke er i området.

Kunstner Morten Traavik har sammen med Guro Vrålstad mobilisert beboere i 50 leiligheter til å slå av og på lyset i hjemmene deres, for å skape ord og bilder. Samtidig spiller musikerne Jørgen Træen og Kjetil T. Møster musikk inspirert av lyder i borettslaget. Musikken skal bli livestreamet på nettet, slik at publikum kan koble opp telefonen, og høre sammen eller hver for seg.

– Vi skal skape noe stort ut av det hverdagslige, sier musiker Træen.

Kunstprosjektet heter Triumfbuen, og målet er å skape en stille undring hos publikum, idet kunstneren tar dem med i grenseland mellom individ og samfunn, kunst og politikk, scenen og virkeligheten. Ideen kom til Traavik for ett år siden under fjorårets Barents Dansefestival.

Noe utenomjordisk

– Hvorfor Bybo?

– Bygget er et imponerende stykke arkitektur, og bryter med arkitekturen i Finnmark. Det er nesten som en romstasjon, noe utenomjordisk, sier Traavik som synes hesteskoblokken allerede ser ut som en lystavle.

For Traavik er også prosessen i forkant av de fire timene en del av kunsten.

– Det er samtidig et sosialt eksperiment hvor man tester ut folks vilje til å være en del av noe som dette. Vi legger bare til rette for det, og enten om man er med eller ikke så bidrar man til kunsten, sier han. Selv om firet timer kan høres ut som en lang tid, sier kunstneren at beboerne skal ikke måtte anstrenge seg gjennom timene.

– Det kan godt kombineres med andre gjøremål, sier han.

Se teaser-video av hva som er i vente:

Kaffebesøk

I jakten etter beboere har medprodusent Guro Vrålstad bodd i Hammerfest i to måneder. I løpet av den tiden har det blitt hyppige kaffebesøk og borettslagsmøter.

– Vi er blitt kjent med beboerne. De fleste er interessert, men to var ganske klar på at de ikke ville være med, sier hun.

– Hvem er beboerne?

– Bybo er som et lite mikrokosmos av hele verden. Det bor så mange forskjellige nasjonaliteter i blokken, sier Traavik.

Han legger til at motstanden de som ikke vil være med viser, blir en del av kunsten.

– Det at de ikke vil delta, er en aktiv handling i kunsten, sier Traavik.

Han trekker til sammenligninger med Nord Korea, og viser tilbake til  dette prosjektet «Triumfbuen».

– Det handler litt om hvordan vi får til et slikt prosjekt i et demokrati, Hammerfest, sier kunstneren.