- Hammerfest må nå bite i det sure eplet

Artikkelen er over 12 år gammel

Etter ti år med bykrangel mener guideansvarlig i Nordkapp Reiseliv, Kjellbjørg Mathisen, at Hammerfest må bite i det sure eplet og godta at Honningsvåg er by. En by nord for verdens nordligste.

DEL

(Finnmark Dagblad) - Vi har Nordkapp som trekkplaster, og vi markedsfører oss ikke som verdens nordligste by. Men turistene har krav på korrekt informasjon. Derfor opplyser guidene våre at Honningsvåg er by, sier hun.

Korrekt informasjon

Like sikkert som turistsesongen er i gang, så blusser også bykrangelen opp igjen. Slik har det vært nesten hver sommer siden Nordkapp kommunestyre i 1996 gjorde sitt vedtak om å erklære Honningsvåg som by. I går sa ordfører i Nordkapp, Tore Fosse, på NRK Finnmmark at Hammerfest burde vise storsinn og gi tittelen «verdens nordligste by» til Honningsvåg.

Som guideansvarlig er Kjellbjørg Mathisen i Nordkapp Reiseliv daglig i kontakt med mange turister. Når de spør om det er Hammerfest eller Honningsvåg som ligger lengst nord, så mener hun at hun må gi turistene korrekt informasjon.

- Geografien kan vi ikke forandre på. Nå står det selv i guiden fra Finnmark Reiseliv at Honningsvåg er by, så den informasjonen kan de også hente derfra. Vi forteller at Honningsvåg ligger lengst nord, men at det er Hammerfest som markedsfører seg som verdens nordligste. Vi lager en morsom gimmick rundt det hele. Dessuten opplever vi at det er stadig flere som er informert om at Honningsvåg er by, sier hun.

For henne er det merkelig at ordfører Kristine Jørstad Bock i Hammerfest fortsatt nekter å godta at Honningsvåg har bystatus.

- Etter at Honningsvåg har hatt bystatus i snart ti år, så må også hammerfestingene bite i det sure eplet og godta at slik er det, sier hun.

Skape forvirring

I Finnmark Dagblad i fjor fastslo rådgiver i Kommunal- og regionaldepartementet, Stein Dalbakk, at det ikke fantes noen hjemmel for å frata Honningsvåg bystatusen. Han viste til at Nordkapp kommunestyre gjorde sitt vedtak høsten 1996, mens loven om at et sted måtte ha 5.000 innbyggere for å erklære seg som by kom 1. mars 1997.

- Nye lover har aldri tilbakevirkende kraft, sa han.

Per Inge Jensen, rektor ved Nordkapp Kulturskole, har på nytt tatt opp tråden og bedt om en bekreftelse på at Honningsvågs bystatus fra departementet. Etter hans mening feier politikerne bykrangelen under teppet, og dermed bidrar de til å skape forvirring, ikke minst i reiselivssammenheng.

- Det hadde vært mer redelig av Hammerfest å oppfordre Nordkapp til å omgjøre sitt vedtak om bystatus. Det er mye mer fair enn å si at vi ikke godtar at Honningsvåg har bystatus, mener han.

Opprydding

Også ordfører Tore Fosse er for en opprydding etter ti år med krangel om bystatus.

- Nå markedsfører Hammerfest seg i stadig større grad som Snøhvitbyen. De kan ikke forvente at vi bare skal stå med lua i hånda og godta alt, for selv gir de ikke fra seg en millimeter selv om næringslivet går så det suser. Honningsvåg er i hvert fall en by, uansett hva hammerfestingene mener. Kanskje vi skal markedsføre oss som den aller nordligste, sier han.

Artikkeltags