"Gutter kan få pupper. Det ser vi på legekontoret"

Marit Vidringstad advarer mot bivirkningene ved bruk av anabole steroider.

Marit Vidringstad advarer mot bivirkningene ved bruk av anabole steroider. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

(Finnmark Dagblad) Nylig holdt tidligere verdensmester i taekwondo, John Arild Svendsen, et foredrag om sitt bruk av anabole steroider til lydhøre ungdommer tidlig i tenårene, samt noen voksne. Åpen og ærlig fortalte han sin 20 år gamle historie.

– Ga full gass

– Dette skjedde for 20 år siden. Jeg brukte anabole steroider i seks måneder. Ga full gass. Det funket som bare det. Jeg mistet evnen og lysten på å ha sex som 25-åring. Det syntes jeg ikke var noe særlig kult. Jeg var impotent i ett år etterpå, sa John Arild Svendsen under sitt foredrag på Bootleg. Temakvelden er et samarbeid mellom Utekontakten i Hammerfest kommune, fastlegene og John Arild Svendsen fra Gym1.

Pupper

Torsdag 20. september gikk Marit Vidringstad ut sammen med flere leger i Finnmark Dagblad og slo dopalarm i Hammerfest. Legene etterspurte en tydeligere antidopingsholdning. Første etappe var torsdagens temakveld på ungdomshuset Bootleg.

Foran 35 tilhørere, de fleste ungdommer tidlig i tenårene, fortalte Vidringstad blant annet om bivirkningene ved bruk av anabole steroider.

– Gutter kan få pupper. Det ser vi på legekontoret. Jentene får mørk stemme. Det går ikke bort når de slutter med anabole steroider. I tillegg kan man pådra seg hjerteproblemer, sa Vidringstad.

Narkotika

Svendsen fortalte at mange som bruker anabole steroider også bruker narkotiske stoffer som amfetamin og efedrin. – Spesielt i dag brukes amfetamin for å klare å være på diett. Man blir sliten, ingen sukker og ingen karbohydrater. For å klare å løfte de tunge vektene så bruker man amfetamin og efedrin for å få en piff. Så da blir man narkoman også. Det blir enda verre, sa Svendsen.

Kviser og søvnproblemer

En annen bivirkning som Svendsen fortalte om var at man får kviser av å bruke anabole steroider. – Jeg fikk kviser oppå kvisene. Jeg kunne ikke ha på meg T-skjorte. Kunne heller ikke ligge på rygg. Da sprakk kvisene, sa Svendsen. I tillegg fikk Svendsen søvnproblemer og ble litt mørkeredd. – Jeg måtte sove med lyset på og fikk litt småangst. Den dag i dag sover jeg ikke noe godt, sa John Arild Svendsen.

Nå ser han fram til å drive med forebyggende arbeid på sin arbeidsplass. Bruken av anabole steroider skal bekjempes. – Vi skal gjøre alt vi kan for å få slutt på dette problemet. Vår holdning er at vi ikke skal ha anabole steroider hos oss, sa Svendsen i sitt foredrag. I slutten av måneden skal Gym1 ha en liknende kveld på treningssenteret.

Artikkeltags