Gå til sidens hovedinnhold

Grenseboerbevis i løpet av 2010

Artikkelen er over 11 år gammel

En grenseboeravtale med Russland kan være på plass i løpet av året. Det kom fram da utenriksministeren onsdag møtte NHO Finnmark.

(Finnmarken)

Startskuddet for NHOs årlige konferanse smeller torsdag. Onsdag benyttet de tre nordligste NHO-regionene sjansen til å få en liten time med utenriksministeren, hvor NHO-representantene fikk luftet sine tanker rundt nordnorske problemstillinger.

Der benyttet delegasjonen fra nord anledningen til å be om status i arbeidet med å få på plass den norsk-russiske avtalen om grenseboerbevis, et arbeid som har pågått de siste årene. Avtalen vil gjøre Russland og Norge visumfritt for innbyggere som bor rundt russergrensen.

Ett steg nærmere

En slik avtale har lenge stått høyt på ønskelisten til bedrifter i Finnmark, og vil være særdeles viktig for å bøte på mangelen på arbeidskraft i fylket, forteller styreleder i NHO Finnmark, Per Ivar Harila, som også deltok på møtet med Gahr Støre. Til daglig er Harila leder i bilfirmaet Harila i Vestre Jakobselv.

– Det er stor mangel på arbeidskraft innenfor enkelte sektorer i Finnmark, og vi ser for oss at det vil bli vanskelig å få fylt dette behovet uten en slik avtale. Det ligger et stort potensial i å hente arbeidskraft fra Russland, og derfor har vi jobbet knallhardt for å få dette på plass, sier Harila.

Jonas Gahr Støre ville selv ikke gi en konkret dato for når en slik avtale vil være på plass, men lettet likevel ørlite på sløret overfor NHOs representanter.

– Utenriksministeren trakk fram at de mest optimistiske i norsk UD har tro på at det kan være på plass i løpet av året, sier Harila.

– Det er selvfølgelig gode nyheter, og vi føler signalene fra utenriksministeren tyder på at vi er ett steg nærmere grenseboerbevis, sier Harila videre.

Flere temaer

I tillegg benyttet NHOs tre nordligste regioner anledningen til å lufte sine tanker om temaer som delelinjen i nord, utfordringene innenfor marin sektor, samt kom med innspill til framtidig infrastruktur for kraftoverføring i nord.

– Det var et fruktbart møte, hvor vi fikk anledning til å gi våre innspill direkte til ministeren, sier styreleder Harila.

Utenriksministeren var ifølge Harila videre tydelig på at nordområdesatsingen vil være høyeste prioritet også i framtiden.

Gahr Støre var egentlig invitert til å delta under en nordnorsk samling onsdag kveld, der blant annet NHO og de fleste stortingsrepresentantene i de tre nordligste fylkene deltar. Det arrangementet hadde utenriksministeren ikke anledning til å delta på, og valgte derfor å møte NHO-delegasjonen til et eget møte onsdag formiddag.