(Finnmark Dagblad)

Fra Finnmark Dagblad onsdag 19. juli 1989

Hele Hammerfest var en sammenhengende folkefest. Rådhusplassen sydet av folk, Strandgata var tettpakket fra Finnmark Dagblad til Hennes-krysset. Stemningen var på topp. Utflyttede hammerfestinger klarte knapt å krysse gata uten å støte sammen med gamle kjente. Hele mandagen ble en sammenhengende fest, fra morgen til midnatt, før ordfører Kåre Rønbeck takket bys-barna og tilreisende for en tipp, topp jubileumsfest.

Langbord for 15.000 mennesker

Selv ikke gråværet, og senere regnværet utover ettermiddagen klarte å legge noen synlig demper på stemningen i byen. Enkelte murret over gatelangbordet som gikk tomt for mat, og de få som så sitt snitt til å hamstre et par ukers middag. Likevel ble det en matbit, om ikke på alle, så i alle fall på de fleste. Byens kokker hadde virkelig gjort en flott jobb med å få det hele til. Å lage et langbord stort nok til å bespise 15.000 mennesker er ikke akkurat hverdagsjobb for byens kokkelaug. Men de klarte den jobben også.

Original kake

Jubileumsfeiringen mandag hadde mange i-er med prikker over. Gatelangbordet er nevnt. En like flott prikk var nok bursdagskaka, bakt rundt fontenen på rådhusplassen. Kronprinsessen fikk sin kakebit. Det samme gjorde de andre prominente gjestene. Men da byens egne borgere startet sitt innhugg i kaka, gikk det fort unna. Så fort at det nok var knapt halvparten som fikk smake på herlighetene. Både kake og annen mat gikk ned på høykant til musikk av byens jubileumskorps, det største korpset byen noengang har hatt, med sine 70 spillende.

Snytt for kortesjen

Når så hele ete-gildet var over, var det dags å ta farvel med kronprinsessen. Og hammerfestingene hadde stilt opp i flokk for å følge den kongelige avreisen. Langs Strandgata sto de og ventet. Plutselig kom kortesjen kjørende. Like plutselig var den borte, eskortert i stor fart av politiets utrykningsbil. Stille ble det noen sekunder, mens folk følte seg litt snytt for det kongelige nærvær. Det gikk ikke lange stunden før de fleste så det litt komiske i situasjonen der de sto. Da kom jubileumslatteren fram.

Dans på skinnfell

Jubileumsdagen ble avsluttet med bryggedansen, som vi har hatt hver eneste kveld under jubileet. I går ble det ekstra spesielt. Kunstskinnfellen fra formiddagens arrangement lå der fortsatt. Og på den gikk dansen til gamle, kjente og temmelig gode takter fra «gammelkara» - «Guys».

Folkefesten 17. juli 1989 ble dekket for Finnmark Dagblad av Geir Sørensen, Rolf Jakobsen, Marit Wøhni og Bent-Eirik Reiertsen.

PS! Også Vardø feirer sin 225-årsdag i dag.