– Godt at Ivar slapp å oppleve dette

Artikkelen er over 11 år gammel

LEVAJOK: Anne-Margrete Krohg (63) opplevde sitt livs verste mareritt natt til onsdag da hennes kjære hjem og arbeidsplass de siste 35 år, Levajok Fjellstue, brant ned til grunnen.

DEL

(Finnmarken) Anne-Margrete Krohg, eller Molle som alle kaller henne, er sorgtung i blikket der hun skuer over det som i mange tiår har vært en institusjon i Tanadalen. I denne sorgens stund går tankene hennes til legendariske Ivar Hauge, som døde i fjor.

– Det er godt at Ivar slapp å oppleve dette. Det er jeg veldig glad for, sier Molle.

Hauge var mannen som kjøpte Levajok Fjellstue da staten la ut sine fjellstuer for salg rundt 1960. Etter hvert fikk han tilnavnet Tanadalens Hemingway. Det var i første rekke hans fortjeneste at Levajok Fjellstue ble et nærmest myteomspunnet sted. Nå er den ærverdige bygningen borte. Masse uerstattelige gjenstander er gått tapt. Hauge hadde samlet utstyr helt fra begynnelsen av forrige århundre.

Molle forteller at marerittbrannen kom på dagen ett år etter at Hauge gled på badegolvet og brakk lårhalsen. Han kom seg aldri igjen. Ikke lenge etter døde han.

Molle takker den nylig installerte brannalarmen for at hun er i livet.

– Hvis vi fortsatt bare hadde hatt vanlige røykvarslere, ville jeg kanskje ikke våknet før det var for seint. Det var lang avstand fra stua der brannen startet, til mitt soverom i andre etasje i andre enden av bygningen. Brannalarmen gjorde at det aldri var fare for at noen av oss skulle brenne inne, sier Molle.

Sammen med henne var en elev fra Pasvik Folkehøgskole, Benedikte Heide (19), samt tre hunder og ei katt.

Det var nettopp brannalarmen som vekket dem om natta. Molle sprang ned. I stua var det full fyr. Hun prøvde å slokke med to pulverapparat, men det var håpløst. De fikk varslet brannvesenet og vekket en gjeng fra Alta som overnattet på ei av hyttene. De hadde merket løypa til Finnmarksløpet fram til Levajok.

– Vi prøvde å slokke, men det var nytteløst. Flammene spredte seg fort. Vi fikk kun berget ut det aller nødvendigste, forteller Molle.

Hundene ble plassert i ei av hyttene, mens katta ble satt i stallen. De åtte hestene der hadde klart seg utmerket. Det var helt vindstille og ikke fare for at brannen skulle spre seg til de mange andre bygningene som hører med til Levajok Fjellstue AS.

Molle vil ikke spekulere i brannårsaken. Det overlater hun til politiet. Men hun merket seg en nesten smeltet elektrisk ovn da hun kom ned i stua.

Etter at brannfolkene hadde tatt kontroll over brannstedet, fikk hun endelig roet ned i ei av hyttene et par hundre meter unna. Først langt ut på formiddagen følte hun seg klar til å se restene av fjellstua sammen med Finnmarken.

– Dette er et uendelig trist syn. For meg er det masse følelser forbundet med dette stedet og spesielt bygningen som brant ned. Den var mitt hjem i tillegg til arbeidssted. Her har jeg lagt igjen 35 år av mitt liv. Jeg håper fortsatt å bo og jobbe i Levajok. Den nærmeste tida blir det hytteliv. Så får vi se om vi makter å bygge opp igjen, sier Molle.

Les mer om saken i torsdagens papir- og PDF-utgave av Finnmarken

Artikkeltags