Gleder seg over utviklingen i Krampenes

NATURENS MANN: Jan Arne Stock i Krampenes elsker omgivelsene sine. Derfor synes han det er så flott at reindriften har frisket opp for bygda hans.

NATURENS MANN: Jan Arne Stock i Krampenes elsker omgivelsene sine. Derfor synes han det er så flott at reindriften har frisket opp for bygda hans. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Hyller reindrifta for ansiktsløft

DEL

(Finnmarken) Jan Arne Stock (61) er svært fornøyd med hva reindriftsutdøverne har gjort med hjemplassen hans. Hver høst kommer de i flokk og skaper liv i den ellers fraflyttede bygda.

Han har bodd hele livet i Krampenes. Der har han observert hvordan bygda har utviklet seg fra å være et yrende småbruk- og fiskesamfunn til å bli en spøkelsesbygd.

– De unge fant seg arbeid i byen og pendlet fram og tilbake, men da butikken, posten og skolen ble nedlagt på slutten av 70-tallet, da merket vi den store forandringen, sier Jan Arne.

Husene ble fraflyttet og dermed begynte de å forfalle.

– I en periode var det veldig dødt her i Krampenes, forteller Jan Arne om tiden etter fraflyttingen.

Kjøpte husene

Husene er i dag kjøpt opp av reindriftsutdøverne i distrikt 6 og hver høst kommer de til Krampenes. Lørdag skrev Finnmarken om den årlige jobben i reingjerdet, som det nå er Smuk-søstrene Márgget Rávdná og Anna Laila som er i spissen for.

– Reindrifta har vært her hele tiden, men nå som den er blitt mer moderne, med beitehage og gjerdet nærmere bygda, så bor reindriftsutøverne her nede med oss. De kjøpte opp husene, pusset dem opp og det er blitt helt fantastisk, sier Jan Arne til Finnmarken.

Når man i dag kjører igjennom bygda er det lys i nesten alle husene, men når høstslaktingen er over blir det mørkt igjen.

Blir savnet

Jan Arne Stock forteller at det ikke alltid har vært slik, men at den nye generasjonen med reindriftsutøvere lager mye trivsel i bygda.

– Vi kan ikke sammenligne det som var før med det som er nå. I dag er det stille og rolig, alt er ordnet og organisert, og samtidig er det de som lager liv i bygda. Når de drar, etter høstslaktinga og merkinga, så blir Krampenes som en død plass. Da savner vi dem, sier Jan Arne.

Krampenesværingen synes derfor Smuk-familien fortjener en god porsjon skryt.

– Det er fantastisk å ha dem her. Det er rolig og snille mennesker som er høflige og hjelpsomme. Det er bare positivt å si om gjengen som kommer hit til Krampenes, sier Stock.

Gjengjeldte følelser

– Det er jo kjempetrivelig å få en slik tilbakemelding, sier Leif Einar Smuk, som har vokst opp i reindriften og har vært i Krampenes to ganger i året hele livet.

– Jeg kjenner til alle som bor i Krampenes og de er veldig greie mennesker. Jeg pleier å dra på besøk når jeg er der, sier Leif Einar.

Selv har han kjøpt et fraflyttet hus i Krampenes, som han har pusset litt opp. Huset bruker han et par måneder om høsten, under gjerdebygging og merking, og på våren, når han følger flokken til sommerbeitet.

– Før pleide vi å støtte butikken som var her i Krampenes, vi kjøpte alt foruten om kjøtt der, mimer Leif Einar.

Da han var ung var det ikke så mange ungdommer i distrikt 6 som det er nå. Han tror at ungdommene kan være en av grunnen til at de lokale er blitt så glad i besøket deres på høsten.

Artikkeltags