Gir seg som ordfører

Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Rolf Einar Mortensen (62) trekker seg som ordfører i Vardø. På tide å la yngre krefter overta, mener han.

DEL

(Finnmarken) – Etter å ha vært engasjert i politikk siden jeg var en guttunge, fant jeg ut at nok var nok, sier Rolf Einar Mortensen. Tidligere denne uka ga han Vardø Arbeiderparti beskjed om at de må gå til valg med en annen kandidat på topp neste høst.

Ikke redd for kjeft

– Jeg har trivdes godt i politikken, har fått oppleve mye og fått mange gode vennskap, også på tvers av partigrensene, sier Rolf Einar Mortensen. Han rykket opp fra varaordførerplassen da Hermod Larsen fikk permisjon i 2002, og får til sammen ni år i ordførerstolen når han går av til neste valg.

– Tar du konsekvensen av at du har fått mye kjeft?

– Hvis du er redd for å få kjeft, skal du ikke stille som ordfører. Jeg tar saklig kritikk, og kan også bite fra meg sjøl, forsikrer han.

Henningsvær

Familiens kjøp av leilighet i Henningsvær i Lofoten har fått mange til å spekulere i om Vardø-ordføreren var på vei bort fra byen.

– Hvis vi hadde kjøpt leilighet i Spania eller Sverige, er det neppe noen som hadde spurt om flytteplaner. Men vi trives altså med å feriere i Nord-Norge og Lofoten. Kona er fra Henningsvær, og vi har kjøpt leilighet på kaikanten der. Den har vi tenkt å bruke flittig. Vi har også barn og barnebarn i Bodø, tre timer unna med hurtigbåt, som også liker seg godt der.

– Hva med Vardø?

– Jeg har fortsett en jobb å gjøre, og kona har tre år igjen å arbeide. Hva som skjer etter hvert, kan vi ikke svare på nå.

Pensjonist?

Rolf Einar Mortensen kan heller ikke svare på hva han gjør når han går ut av rådhuset etter valget neste høst. Da vil han være 64 år, og gammel nok til å være pensjonist.

– Hvis jeg får være frisk og holder hodet klart, mener jeg at jeg fortsatt har noe å bidra med, så jeg er åpen for det meste, enten det er styreverv eller andre oppdrag. Jeg kan også gå i bua og egne line, hvis det blir kjedelig å være pensjonist. Jeg har aldri vært redd for å arbeide, sier Rolf Einar Mortensen.

Kerak og svømmehall

Han har heller ikke tenkt å ta hvileskjær i tida framover, selv om han har bestemt seg for å sette strek for karrieren som politiker. Foredling basert på avtalen om Kerak-kvoten og ny svømmehall er blant de viktigste prosjektene han vil se i mål. Nasjonalt kontor for utstedelse av politiattester og Barents Watch, som skal ha sivil overvåking av hele Barenthavområdet, står også på lista.

– Alt har ikke lyktes for Vardø i den tida du har vært ordfører?

– Man kan ønske mye, men det er ikke alle ønsker som blir innfridd. Men når jeg tenker tilbake på utgangspunktet i 2002/2003, har det tross alt skjedd en del positive ting. Da hadde hele industrien gått konkurs, staten rasjonaliserte bort arbeidsplasser, og vi hadde en ledighet på over 20 prosent. Jeg hadde mange tunge stunder på kontoret, sier Rolf Einar Mortensen.

Han lister opp kontorene for voldsoffererstatning og lønnsgarantifondet, og trafikksentralen som viktige etableringer. Videre har kommunen kommet seg ut av Robek-lista for kommuner i økonomisk krise.

– Vi har pusset opp litt og stelt i byen, vi er i gang med en flunkende ny, moderne skole og det har dukket opp mange små, private bedrifter. Vi har også fått to nye speedsjarker fra Island, som jeg føler jeg har bidratt til ved å bruke mitt politiske nettverk til å utnytte finansieringsordningene, sier Rolf Einar Mortensen, som samtidig erkjenner at mange ikke synes det er nok.

– Hvis ordføreren skal ha skylda for alt som er galt, håper jeg at jeg også kan få litt av æren for det positive som har skjedd.

Etterfølger?

Han vil holde seg langt unna debatten om hvem som bør bli Vardøs neste ordfører. Han mener det finnes mange unge, engasjerte mennesker som kan være aktuelle, både i Arbeiderpartiet og andre partier.

– Det viktigste er at folk engasjerer seg. Så får hver og en finne det partiet som er rett for dem selv, sier Rolf Einar Mortensen.

Og han lover ikke å holde fingrene helt av fatet i framtida heller.

– Jeg er et politisk menneske som alltid vil være engasjert. Så det kan nok bli noen leserinnlegg.

Eneste veteran i øst

Rolf Einar Mortensen er den eneste veteranen blant ordførerne i Øst-Finnmark.

Alle de andre kommunene fikk nye ordførere etter valget i 2007. Siden da har både Båtsfjord og Lebesby byttet ordfører.

Det er altså ikke nødvendig med mer enn ni års fartstid for å bli veteran blant ordførerne i Øst-Finnmark. Super-veteranen Roger Hansen i Gamvik ga seg ved forrige kommunevalg, etter 22 år i stolen. Men det var ikke bare Gamvik som fikk inn en fersking i ordførerstolen.

I Sør-Varanger tok Arbeiderpartiet og Linda B. Randal makta fra Høyre, Janne Andreassen ble ny Ap-ordfører i Berlevåg, mens Arbeiderpartiet ble vippet ut av stolen i Nesseby, av Inger Katrine Juuso fra Tverrpolitisk liste. I Vadsø og Tana ble Ap-ordførerne avløst av partifellene Svein Dragnes og Frank M. Ingilæ.

Den store thrilleren sto Båtsfjord for, der Geir Knutsen tapte for Høyres Frank Bakke Jensen, til tross for at Arbeiderpartiet fikk reint flertall ved valget. Men det ble ingen lang ordførerkarriere på Frank Bakke Jensen, som overlot stolen til Gunn Marit Nilsen da han ble valgt til Stortinget i høst. Den aller ferskeste ordføreren i Øst-Finnmark er imidlertid Stine Akselsen i Lebesby, som overtok ved nyttår, da Harald Larssen ba om avløsning.

Artikkeltags