Gå til sidens hovedinnhold

Gikk til angrep mot reindrifta og rådet

Artikkelen er over 12 år gammel

Mener sametingsrådet er feige eller ikke vil ha likeverd.

(Finnmark Dagblad)

Sametingsrepresentant Torill Bakken Kåven gikk tirsdag til angrep mot reindrifta og mener sametingsrådet er feige eller vil ikke ha likeverd.

Sametingsrepresentant Torill Bakken Kåven, som er fra Alta og er valgt inn for Finnmarkslista, tok tirsdag et kraftig opprør med sametingsrådet og reindriftsloven fra talerstolen i Sametinget under plenumsmøtet i Karasjok.

Nervei-saken

Bakgrunnen var at et reinbeitedistrikt fikk stoppet veibygging i den såkalte Nervei-saken.

– Her er det én samisk næringsgruppe som totalt får overkjøre et annen samisk lokalsamfunn, sa hun blant annet fra talerstolen.

– Og jeg skjønner dem. De har loven på sin side og trenger ikke å samarbeide med noen. Og tilbake står et lokalsamfunn helt maktesløse, sa Bakken.

– Det er på tide å innse at det er noe feil med lovverket. Men det er ingen som tør si noe. Jeg synes det en skam at ikke sametingsrådet er klarere i forhold til denne typen konflikter, Man tør ikke å si rett ut at reindrifta faktisk fratar andre rettigheter. Dem fratar dem fra andre samer, sa Bakken. Og fortsatte å kritisere sametingsrådet:

– Feighet

– Det er enten feighet eller så ønsker man ikke den likeverden som det skal være. Jeg skulle ønske at vi hadde et sametingsråd som jobbet for likeverd mellom de ulike gruppene, sa Bakken.

Janos Trosten svarte Bakken med en gang.

– Jeg synes det er bra at Olli (sametingspresidenten) har prøvd å få til en dialog. Det er dialog som er veien å gå, og jeg synes ikke om at Torill Bakken fremmer motsetninger i denne saken. Jeg er ikke med på å ha en politikk som skaper fronter i eget folk, sa Trosten.

Aps gruppeleder Willy Ørnebakk imøtegikk også Torill Bakken:

– Dette er helt urimelig. At sametingsrådet bare er for reindriftssaker, det blir bare?, jeg skal ikke engang fullføre setningen, sa han fra talerstolen.

– Beklager

– Jeg beklager at Torill Bakken bidrar til å trekke opp den skjeve debatten som har vært i finnmarksmedia den siste tiden, sa Ørnebakk.

Torill Bakken på sin side fastholdt kritikken.

– Jeg konstaterer at det er mange som går i forsvarsposisjon. Men jeg står fortsatt på at det er mange konsekvenser som ikke er vurdert for å få likeverd innenfor de samiske grupperingene, sa hun. Og avsluttet:

– Jeg orker ikke å tie i hjel konflikter som finnes.