(Finnmark Dagblad)

Allerede 12. november skrev Finnmark Dagblad at fakkelen på Melkøya på to måneder hadde rukket å slippe ut mer enn én million tonn CO2 , og at dette tilsvarer gjennomsnittsutslippet i tre måneder fra mer enn to millioner dieseldrevne Toyota Corolla.

– På under tre måneder har utslippene vært mer enn det skulle være på et år, påpekte leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.

Kjent i en måned

Det var Finnmark Dagblad som i november gjorde statssekretæren oppmerksom på de enorme utslippene, og hun sa da til avisen at hun ikke utelukker at de høye CO2-utslippene kan føre til at du og jeg får regningen når Norge må betale høye kvotesummer nedfelt i Kyoto-avtalen.

Overfor Aftenposten i dag bekrefter statssekretær Heidi Sørensen at departementet har kjent til de enorme utslippene i en måned allerede.

– Vi tok umiddelbart kontakt med Statoil for å få klarhet i situasjonen og forhindre at utslippene fortsetter når anlegget startes opp igjen, sier statssekretær Sørensen til Aftenposten.

Hun mener at dette er snakk om så store utslipp at det vil vises tydelig på årlige norske utslipp, og at Miljøverndepartementet derfor gjør det de kan for å legge press på oljeselskapet StatoilHydro.

Ble selv arrestert

Tirsdag våknet medie-Norge etter at Aftenposten skrev om de høye CO2-utslippene, samtidig som den norske Regjeringen forbereder en sjarmoffensiv på Bali.

– Dette minner om en gammeldags miljøskandale. Det er ingen tvil om at dette er alvorlig, sier statssekretæren til Aftenposten.no.

Ifølge avisen åpner hun for at Regjeringen vil vurdere utslippstillatelsen til Melkøya-anlegget på nytt, og når SFT er ferdig med å gå gjennom saken, vil departementet vurdere å ta en gjennomgang av StatoilHydros utslippstillatelse.

I 2002 ble statssekretær Heidi Sørensen selv ført bort av politiet og bøtelagt i Hammerfest, etter at hun og flere miljøvernere demonstrerte mot snøhvitutbyggingen ved blant annet å okkupere en lekter som ble brukt til å føre anleggsmaskiner og utstyr til Melkøya. I dag er det uaktuelt for henne å stenge anlegget.

– StatoilHydro har brukt 60 milliarder kroner på å bygge denne fabrikken, så det kan vi ikke gjøre, sier Heidi Sørensen til Aftenposten.