Fyllekjørte på «mini-MC»

Artikkelen er over 5 år gammel

Hadde 2,47 i promille. UP-sjefen er glad dette hører til sjeldenheten.

DEL

Motorsykkelen var liten, men promillen var høy. Nå er mannen dømt for kjøring med «pocketbike» på E8 i Balsfjord med 2,47 i promille. UP-sjef Geir Marthinsen er glad slike tilfeller hørere til sjeldenheten.

– Men vi vet at det foregår kjøring på slike små sykler.

Kjøringa foregikk seint en kveld i fjor sommer, og endte med at den berusede mannen veltet med den lille motorsykkelen og fikk noen mindre personskader. Kjøretøyet ble også skadet, men ingen andre skal ha blitt utsatt for fare i forbindelse med den noe spesielle promillekjøringen i Balsfjord.

Mannen, som er i 30-årene og holder til i Midt Troms, kjørte med en såkalt pocketbike. Dette er «barnemotorsykler» som er mindre enn en meter lange og har en sittehøyde på bare litt over 40 centimeter.

Kjøretøyet har heller ikke mange hestekrefter, men skal ifølge generell produktinformasjon kunne gjøre rundt 60 kilometer i timen.

Var mest ute på jordet

Det er uvisst hvor fort mannen i Balsfjord kjørte med den lille doningen, men ifølge dommerfullmektig Lars Kvinge som hadde saken i Senja tingrett, så skal kjøringen stort sett ha foregått på et jorde ved E8, og i liten grad på selve veien.

Han skal ha gjort en sving inn på veien, men det var kun snakk om noen meter. Den korte kjøredistansen og den beskjedne motorkraften er momenter som retten har lagt vekt på i utmålingen av straffen, som ble mild tatt i betraktning at alkoholpromillen var så høy som 2,47.

Mannen er også dømt for promillekjøring tre ganger tidligere.

Slipper fengsel

Retten framholder at en «pocketbike» har et betydelig mindre farepotensial enn ved kjøring med andre motoriserte kjøretøy. Minimotorsyklisten ble dømt til samfunnsstraff i 36 timer med en gjennomføringstid på 120 dager, og til å betale ei bot på 7.500 kroner. Normalt ville en slik promillekjøring gitt halvannen måned i fengsel, men retten har også lagt stor vekt på at mannen har tatt grep for å bedre sin livssituasjon og har flyttet vekk fra sitt tidligere uheldige sosiale miljø.

Han er under rehabilitering og retten legger til grunn at han har en lovende utvikling. En fengselsstraff mener man vil kunne ha en uheldig virkning på denne rehabiliteringen.

Mannen har også avlagt en uforbeholden tilståelse i saken, noe som teller i formildende retning.

Ytterst sjelden

UP-sjef Geir Martinsen sier tilfeller som dette hører til sjeldenhetene.

– Vi ser ytterst få saker som dette. Vi vet at det foregår en del slik kjøring på disse små syklene, men det er uhyre sjelden at vi ser noe til det. Jeg kjenner til noen andre forhold i politi-Norge med små sykler. Folk liker å trimme og fikse på sykler, og da hender det at det går veldig fort også. Heldigvis er ikke omfanget stort, sier Martinsen.

– Hender det at dere ser andre «spesielle tilfeller» som dette?

– Joda, fra tid til annen dukker det opp noe. Jeg husker blant annet for tre-fire år siden en sak der vi avdekket en helt hysterisk lasting i Vest-Finnmark. Der var det en snøskuter som var lasta på taket på en bil.

– I tillegg ser vi av og til tilfeller der folk prøver å flytte biler fra A til B - biler som aldri, aldri skulle vært på veiene. Heldigvis tilhører dette unntakene, sier Martinsen.

Artikkeltags