(Finnmarken)

– Når folk drønner av gårde til Berlevåg, og står i alle veikanter og utenfor Storelvbrua, da blir det mye prat rundt bordene på «Velferden» også. Hva er det egentlig som skjer, sier Liz Rekve.

Hun jobber selv med vekstutvikling i Berlevåg, og fire år har gått siden hun ble introdusert for Tormod Amundsen i fuglekikkerarkitektfirmaet Biotope, og hans planer om å utnytte Varangers posisjon blant fuglekikkere i verden.

Hun var dermed ikke blant de mest overraskede da storinnrykket kom før helga – etter at fugleguide Anders Mæland kunne annonsere funnet av rosenmåka på sosiale medier.

– Vi er ikke ornitologisk interessert i fulger sånn som disse fuglekikkerne, men man bli interessert på en litt annen måte. Det er så nerdete at det er gøy. Selv bor jeg rett ved Storelvdeltaet, og jeg merker jo at jeg får lyst på bedre kamerautstyr. Jeg blir interessert, sier hun.

Fast plass på taket

Og nettopp Storelvdeltaet har vært over gjennomsnittet besøkt denne helga. Som alle de andre krykkjene (over 10.000) i området søker han nemlig dit for å vaske seg, forteller Tormod Amundsen.

– Måkene trenger ferskvann de også, og akkurat nå er det kjempeliv i Storelvdeltaet. Så flyr den ut på havet for å fiske, før han kommer inn i havna, der han hviler, sier Amundsen.

I havna har rosenmåka funnet seg en fast liggeplass på taket av et fiskebruk.

– Derfor har den vært lett å se, forteller Amundsen.

Krydder for kikkerne

Det er til glede for alle fuglekikkerne som nå befinner seg i Varanger.

Rosenmåka hekker nemlig egentlig i nordligste Sibir og Canada, og overvintrer langs iskantet som omkranser Nordppolen. Et par ganger før har den tatt turen sørover, men ikke mange.

– Blant mås- og tittingtittere regnes dette som den mest eksklusive måken i verden. Mås er ikke bare mås, for å si det sånn, sier Amundsen.

Selv hoppet han på hurtigruta fra sitt hjem i Vardø for å se sjeldenheten i Berlevåg.

– De som er her nå, har griseflaks, sier han.

Men overrasket, det er han ikke. For det er akkurat dette som er så spesielt med Varanger, mener han.

– Vi har de faste artene som trekker fuglekikkere hit hvert år, det er stelleranda og praktærfuglen. Dette er faste fugler som man vet at man får, og så kommer det ofte noe krydder på toppen. Det er nesten blitt en årlig begivenhet at det dukker opp en liten sensasjon her, sier han.

Blant disse sensasjonene står vinterens oppdagelse av stillehavsærfuglen med oransje nebb sterkt – da den ble sett i Vardø, vart det første gang den ble sett i Europa.

Sommeren 2012 dukket amerikasandloen opp – også i Vardø – og for et par år siden: En gråvingemåke.