Frp størst i fylket

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Velgerne flykter fra Arbeiderpartiet, mens Fremskrittspartiet for første gang er Finnmarks største parti.

DEL

Tilbud - iFinnmark+ og eAvis i 2 måneder, for kr 99,-!

I en ny meningsmåling Norsk Respons har utført for Finnmark Dagblad og de øvrige A-presseavisene i Nord-Norge, stuper oppslutningen om Arbeiderpartiet. For første gang i historien er Fremskrittspartiet fylkets største parti og partileder i Finnmark, Claus Jørstad jubler.

- Fantastisk. Jeg er glad, men også veldig overrasket. Vi har hatt gode meningsmålinger lenge, men at vi skal være større enn Arbeiderpartiet i det røde fylket Finnmark er overraskende, sier han.

Ny rekord for Frp

Meningsmålingen er foretatt i perioden 7. til 12. september og viser at Arbeiderpartiet går tilbake 11 prosent siden Stortingsvalget i fjor høst. Ap har en nå en oppslutning på 29,3 prosent. Av de andre partiene er det kun Fremskrittspartiet som nyter godt av Aps tilbakegang. Til gjengjeld får partiet 31.1 prosents oppslutning på meningsmålingen. Aldri før har partiet vært større i Finnmark.

Leder i Finnmark Arbeiderparti, Ingalill Olsen, synes nedgangen for hennes parti er dramatisk. Hun er i tvil hva nedgangen skyldes.

- At oppslutningen om Frp er høy, er en landstrend. Men det er selvfølgelig veldig negativt for Arbeiderpartiet at Fremskrittspartiet er større enn oss i Finnmark. Vi må bare brette om ermene og bli enda bedre og tydeligere på vår politikk, sier hun.

Sykelønnsstriden rammer hardt

Olsen tror at det negative fokuset rundt sykelønnsordningen de siste dagene, også har bidratt til nedgangen for Arbeiderpartiet i Finnmark.

- Den striden slår helt sikkert negativt ut. Så det kan nok jevne seg ut etter hvert. Dessuten er det mye enklere å peke på det man skulle gjort annerledes når man er utenfor. Frp har aldri hatt makt eller innflytelse i Finnmark. Det er alltid enklere å sitte på sidelinja, sier hun.

Senterpartiet ser ikke ut til å oppleve samme slitasjen som regjeringskollega Ap. Tvert imot går partiet litt fram på målingen, mens det tredje regjeringspartiet, SV også rammes av nedgang. Partiet fikk 12,9 prosents oppslutning ved stortingsvalget i fjor, men får nå kun 7,8 prosent. Høyre er på bedringens vei, med en svak fremgang. For de øvrige partiene er det kun små endringer.

Stortingsplassen

Hvis denne meningsmålingen hadde vært resultatet etter stortingsvalget, hadde SVs Olav Gunnar Ballo, måtte vike plassen for Fremskrittspartiet. Frp ville fått to plasser på Stortinget. Arbeiderpartiet ville klart å holde det siste fjerdemandatet og fortsatt også hatt to representanter på Stortinget. Målingen viser også at Høyre trolig ville ha fått utjevningsmandatet og kapret den femte plassen på bekostning av Venstre og Vera Lysklætt.

Artikkeltags