Frp-Haughom historisk

ORDFØRER: Lasse Haughom blir den første Frp-ordføreren fra Finnmark.

ORDFØRER: Lasse Haughom blir den første Frp-ordføreren fra Finnmark. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Lasse Haughom skriver seg inn i den politiske historieboka i det han inntar ordførerkontoret. Haughom er den første Frp-ordføreren i Finnmark.

DEL

(Finnmarken) Frp doblet kommunestyregruppa si ved valget. Noen korte møter senere med Venstre, Høyre og Kystpartiet ble det klart at 66-åringen blir ordfører. At han også samtidig blir historisk synes Haughom bare er en bonus.

– Får å si det sånn; partiet mitt trenger noen gode nyheter nå om dagen. Da er det trivelig å kunne bidra med det, sier Haughom, som skal spille på lag med Venstres Terje Soløy, som er gitt rollen som varaordfører.

Plass til alle

Etter valget annonserte Frp-toppen at han ville forsøke å samle opposisjonspartiene til å enes og favne bredt om styret av Vardø de fire neste årene. Med sammensetningen av formannsskapet viser Haughom at dette har latt seg omgjøre til praksis.

– Med overtallet vårt har vi fire partier fire av de sju plassene i formannsskapet. Vi har blitt enige om at hvert parti får en plass, og det må sees som et signal om at vi ønsker å gå samarbeidets vei i Vardø-politikken.

Ap skal med

Haughom og Frp inviterer også Arbeiderpartiet til samarbeid de kommende fire årene.

– Arbeiderpartiet har ikke oppført seg særlig pent mot mindretallet den siste perioden. Forslag som Frp eller andre har kommet med har blitt tatt med på bakrommet, pusset på og så blitt presentert som Ap sitt eget forslag. Sånn vil vi ikke ha det. Vi skal kunne godta et Ap-forslag for det det er, så lenge det er et godt forslag til beste for kommunen. Det viktigste vil være politikken og resultatene, ikke hvilket parti ideen kommer fra, sier Haughom.

Vil høres

I 2005 gikk Haughom av som kommandant ved Vardøhus festning. I seks år har han nytt pensjonisttilværelsen.

– Det har vært noen fine år. Men du veit, etter å ha sluttet som kommandant, og egentlig ikke ha hatt noe å si, så blir det jo et lite savn at noen hører på meg. Ikke engang kjerringa gidder å høre på meg lenger, så da er det på tide med en ny kurs, ler Lasse Haughom.

Eks-kommandanten ber om å bli trodd når han sier at planen er å gjøre jobben som ordfører i fire år. Så er det slutt.

– Jeg snur litt på denne sangen til Wenche Myhre, og så sier jeg; når jeg nå har blitt 66, da gjør jeg som velgerne vil.

Venstre-glede

Påtroppende varaordfører Terje Soløy (V) er glad for hvordan kabalen ble seende ut.

– Her er det mye å glede seg over. Først og fremst er jo dette fint for de mange som har stått på slik at Venstre gjorde et godt valg. Nå gleder jeg meg til å ta fatt på en spennende jobb, og jeg tror den ånden som regjerer nå vil smitte over på innbyggerne i Vardø.

Soløy, som er 57 år, er imponert over tonen som har vært i forhandlingene.

– Det har vært ryddig og resultatorientert. Og resultater ble det jo.

Sjåstad som idol

– Jeg vil bli som Sjåstad. Det hadde vært fint det, innrømmer Haughom, som er fullt klar over at fylkesordfører Runar Sjåstad er Arbeiderpartipolitiker.

– Jeg har sittet som vara til Fylkestinget, og har deltatt på fire møter. Der har jeg latt meg imponere over fylkesordføreren, og måten han opptrer på som leder av tinget, sier Haughom.

Frps påtroppende Vardø-ordfører kan styre seg for politikken til Sjåstad, men har falt grundig for den inkluderende stilen som fylkesordføreren opptrer med.

– Han sørger for at alle får være med i debattene. Og det er ingen forskjellsbehandling uansett hvilket parti den ulike tilhører. Sånt liker jeg, og derfor viser jeg meg gjerne som en Sjåstad-kopi når jeg skal lede kommunestyrets møter fra slutten av oktober av.

Idolet selv, Runar Sjåstad, begeistres av erklæringen fra Vardø.

– Det var da veldig hyggelig å høre. Dette har nok neppe noe med politikk å gjøre, så da får jeg ta det som det er, nemlig noe som virkelig er positivt å bli fortalt. Jeg ser på rosen som en stor tillitserklæring, kvitterer fylkesordføreren.

Artikkeltags