(Finnmark Dagblad) Inger Marie ante fred og ingen fare da hun på skoleveien ble stoppet av politiet. Hun trodde det dreide seg om en rutinekontroll. Ut av bilene kom 8 mennesker, de fleste uniformerte politifolk. Uten et ord og uten papirer rev de opp bildørene og dro hylskrikende unger ut med makt, før de forsvant i stor fart.

– Dette var som hentet ut av en gangsterfilm med kidnappere innblandet, sier Sara til FD.
Hun forteller videre.
– Jeg ante ingenting, trodde dette dreide seg om en rutinekontroll. Sjokket var enormt når hele 8 voksne mennesker rev opp dørene og halte og dro i mine livredde barn. Ingen sa noe om bakgrunnen og jeg fikk ikke se noen papirer fra politiet. Deretter kjørte de av gårde i stor fart, før de to bilene skilte lag i sentrum.
FD har snakket med flere øyenvitner som var sjokkerte over politiets fremgangsmåte.
– Jeg synes det var ekkelt og unødvendig brutalt med barneskrik og masse uniformert politi, sier et av vitnene som ikke vil stå frem i avisa.

– I flere timer hørtes ikke et pip fra noen. Så ringte plutselig Hege Anita (12) meg på hennes mobil. Hun sa at hun var i Alta. Deretter hørtes det «au au», så ble forbindelsen brutt, sier Sara.
De neste timene gikk hun hvileløst og fortvilet rundt hos hennes søster. På 12 timer hørte hun ingenting fra noen.
– Først på kvelden ringte hun atter en gang fra mobilen, og sa at hun var på barnehjem i Oslo, sier Sara stille, mens hun kjemper med tårene.
– Hege Anita fortalte meg da at politiet hadde revet henne i håret og bendt armene hennes brutalt i den kalde politigarasjen i Kautokeino, og hadde vondt i både armer og hode. Da ringte jeg legen i Kautokeino og forklarte situasjonen. Han sa at barna måtte til legetilsyn umiddelbart, men at han ikke kunne gjøre noe da barna ikke lenger var i bygda, sier Sara.
Sara tok da kontakt med Nekte Barnevern i Hobøl for å få barne sendt til lege.
– Jeg fikk da til svar at de selv vurderte slike ting, og at de ikke ville sende mine barne til lege. Først da barnas advokat ringte barnehjemmet, ville de vurdere legetilsyn, men enda har jeg ikke hørt om de har fått dette, sier Sara.

Sara forteller at hun vet at barnevernet laget en rapport på henne på begynnelsen av 90-tallet, men at hun ikke har hørt noe fra dem siden. I august fikk hun beskjed om at barnevernet holdt på med en ny rapport om henne. Bakgrunnen skulle være at hennes sønn, Tor Jonny (14) skulle ha drukket seg full 1. mai, noe hun innrømte. Dette skulle ha skjedd da han skulle overnatte hos en venn. I tillegg påsto barnevernet at de hadde mottatt anonyme tips på at begge barna sniffet på lim, noe som er ukjent for Sara.
– Mine barn har begge gode skussmål fra skolen og har ikke mye fravær. Jeg har også bedt sosiallederen komme å omså bo hos oss for å se at vi har det bra hjemme. Jeg skjønner ikke hva de tenker på, sukker Sara.
– Jeg reagerer også sterkt på at sosiallederen i sin rapport skriver at jeg er sinnsyk og farlig for andre mennesker, i tillegg til å være pillemisbruker. Dette skriver han med bakgrunn i at jeg bruker medisin for hjertelidelse, bechterews og restless leg. Alt dette er fysiske lidelser og har ingenting med sinnslidelser å gjøre. Ingenting av barnevernets påstander har faglig dokumentasjon, slår Sara fast.
– Min sak var anket til tingretten etter at barnevernet allerede i september ville ta fra meg ungene, og min advokat sa senest tirsdag at jeg ikke trengte å frykte noe før saka kom opp, så dette kom som lyn fra klar himmel, sier Sara.

– Jeg har hatt det veldig tungt siden onsdag, og særlig siden ingen enda har tatt kontakt med meg for å forklare hva som skjer med mine barn. Jeg klarer ikke gå inn på barnerommene eller se på barnas ting. De er som døde for meg, slutter en nedbrutt mor Inger Marie Sara.
FD har ikke fått kontakt med sosiallederen i Kautokeino kommune, men Morten Daae ved Vest Finnmark politikammer bekrefter at politiet har bistått i en barnevernsak i Kautokeino. Han sier videre at det er mottatt anmeldelse på politivold.
– Denne saken ser vi i sammenheng med barnevernsaken, og den er sendt videre til SEFO for etterforskning, sier Daae til FD.