Fra far til datter

Andreas Lautz har gitt Tana Gull og Sølvsmie AS til datteren Ragnhild Rajala Lautz.

Andreas Lautz har gitt Tana Gull og Sølvsmie AS til datteren Ragnhild Rajala Lautz. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Pappa Andreas (65) og datteren Ragnhild (37) markerer lørdag generasjonsskiftet i Tana Gull og Sølvsmie AS.

DEL

(Finnmarken) – Jeg har fått bedriften rett i fanget, men jeg har fanden meg også jobbet for den, ler Ragnhild Rajala Lautz og ser på pappa Andreas Lautz.

1. januar i år ble hun offisielt eier og daglig leder av Tana Gull og Sølvsmie, etter at pappa Andreas overførte de resterende 51 prosent av aksjene til henne.

Bygninger og tomtene som hører til smia eier hun også. Bedriften ble gitt i gave.

Neste lørdag markerer de generasjonsskiftet med kaffe og kaker til kundene i sølvsmia.

Nær å slite seg ut

I fjor vår startet prosessen med å overføre bedriften til Ragnhild.

– På forhånd hadde vi sjekket litt rundt og alle anbefalte oss å gjøre generasjonsskiftet på den måten vi nå har gjort det, altså mens jeg ennå er frisk og oppegående og kan hjelpe til, forklarer Andreas.

Men det var enklere sagt enn gjort.

– Det kan ikke være mange som gjør dette, fordi det er ikke mange advokater, regnskapsførere og revisorer som har erfaring med dette. Det har vært både kostbart og langvarig å få gjennomført dette, forteller han.

For Andreas var det viktig å få til dette skiftet nå.

– Jeg har slitt meg ut og fått en del stressrelaterte sykdommer som gjør at jeg ikke kan jobbe 100 prosent. Derfor var det viktig for meg at Ragnhild overtar nå, mens jeg ennå er frisk og rask, sier han.

Alltid en del av planen

At dattera skulle overta bedriften har alltid vært planen.

– Da jeg var seks år bestemte jeg meg for å bli gullsmed og at jeg skulle overta bedriften, forteller Ragnhild, som er like gammel som smia.

– Mamma bygde meg mens pappa bygde gullsmia, ler hun.

Etter fire års utdannelse i farens hjemland, Tyskland, med innlagt praksisperiode, tok Ragnhild i 2000 svenneprøven. Da fikk hun 49 prosent av aksjene til bedriften i gave, og startet å jobbe fulltid i smia.

– Siden da har jeg jobbet og kranglet 100 prosent her, ler hun.

For far og datter legger ikke skjul på at det kan være uenigheter mellom dem, og at de kan krangle så busta fyker. Men de roer seg fort, og er like gode venner når de setter seg på snøskuteren for å kjøre hjem til Seida ved arbeidsdagens slutt.

Må bæres ut

Og selv om Ragnhild overtar, skal ikke pappa Andreas gi seg med det første.

– Verkstedet har vært mitt liv, så her blir jeg værende. Jeg kommer til å holde på til jeg blir båret ut med beina først, sier Andreas.

I tillegg til smia i Tana, har han en sommeråpen filial i Porsanger. Der er det mest turister som handler, mens i Tana er kundene jevnt fordelt på turister og lokale.

De siste par årene har de også drevet egen nettbutikk, trolig den aller første i Øst-Finnmark. Det er de samiske smykkene, og spesielt smias egendesignede sol, som er mest populær. De selger også mye av de innkjøpte smykkene og interiørartiklene.

– Det blir mange lange dager her, og ofte kommer vi tilbake på jobb på kvelden for å ekspedere noen kunder som kjører forbi seint på kvelden. Men jeg ser ikke på det som et ork, men rett og slett kundeservice, sier Ragnhild, som lover å videreføre smia i Tana slik folk kjenner den.

Artikkeltags