(Finnmark Dagblad)

Ordfører Kristina Hansen i Nordkapp reagerer på at Rica skviser landsdelens fremste øl og i stedet satser på Ringnes og Carlsberg. Hansen krever at Mack-ølet straks kommer tilbake i barene og restaurantene på Nordkapplatået.

– Rica bør revurdere hele saken. Det går ikke an å ha et skjenkested på Nordkapp uten Mack, mener ordføreren.

Misfornøyd

Torsdag skrev Finnmark Dagblad at Rica skviser Mack på Nordkapp. I sommer er det for første gang ikke mulig å få kjøpt nordnorsk øl på den kjente klippen. Rica-kjeden er ikke fornøyd med Mack, og har valgt Rignes som ny leverandør.

– Vi er rett og slett ikke fornøyd med Mack, uttalte Rica-direktør Asbjørn Haldorsen til avisen. Han pekte på at Tromsø-bryggeriet ikke har vært god nok verken på leveranse eller markedsmessig, og sender derfor både tappkraner, glass og annet utstyr i retur.

Mack-ledelsen på sin side anser dette som et kontraktbrudd.

Folkemeningen

Torsdag var saken et sentralt samtaleemne i Honningsvåg. Folk hisser seg ikke opp over at Mack-ølet er kastet ut fra Nordkapp, men synes likevel det er trist.

Ordfører Kristina Hansen oppfordrer Rica til å ombestemme seg.

– Rica er avhengig av goodwill og godt omdømme i lokalbefolkningen. Det kan bli et problem for dem om de ikke opptrer i takt med folkemeningen. Jeg vil på det sterkeste oppfordre dem til å vurdere saken på nytt, sier ordføreren.

Hun synes det er naturlig at nordnorske bedrifter så langt som mulig kjøper varer og tjenester i landsdelen.

Moral

Heller ikke varaordfører Lars Helge Jensen er begeistret for at «søringøl» inntar Nordkapp.

– Rica står naturligvis fritt til å velge ut i fra bedriftsøkonomiske grunner. Men dette var beklagelig. Mack er et typisk nordnorsk produkt. Når Rica ikke lenger vil satse på det, har det en negativ signaleffekt, mener Jensen.

Odd-Arne Nilsen, som driver tre utesteder i Honningsvåg, forteller at han ble syk da han leste om Mack-nekten i gårsdagens FD.

– For meg er det ufattelig at Rica går til et slikt skritt. De sier at de vil bygge opp nordnorske merkevarer. Nå gjør de det stikk motsatte. Den lokale Rica-direktøren har en dobbeltmoral som bør få konsekvenser, sier Nilsen.

Selv bruker han saken for alt den er verdt, og vil på Corner, Nøden og diskoteket Z lansere en støttekampanje for Mack.

– Hos oss vil folk garantert få kjøpt Mack-øl frem til 2014, lover Nilsen.

Ikke boikott

Journalist Siv Trude Johansen i Finnmarksposten er mangeårig medlem av Mack-ølets Venner. Hun mener at bedriftene på Magerøya bør støtte det lokale næringslivet.

– Men jeg har ingen planer om å boikotte Ringnes, understreker hun.

Helge Brynjulfsen, ølhund fra Honningsvåg, er sterk og klar: – Dette er galskap av Rica. Noe mer nordnorsk enn Mack og Nordkapp får du ikke. Det blir helt feil å dra inn noe fra sør. Helt feil.

Hva synes du om Rica-sjefens ølavgjørelse? Si din mening her: